Preporuka nutricionista koja bi mogla iznenaditi one koji pokušavaju smršati

Iako su ekstra kalorične, masti pomažu kod mršanja

Kako je višak kilograma i želja za mršanjem ujedno i najčešći fitness cilj, nije ni čudno što se baš za to polje veže najveći broj fitness mitova koji mnoge dovode u neugodnosti.

Kako su među tri makronutrijenta masnoće daleko najkaloričnije sa čak 9 kalorija po 1 gramu, površno shvatanje ubrzo je dovelo do stvaranja mita o tome da su masnoće najgori uzročnici pretilosti. Da ih obavezno treba smanjiti, a da bi ih ljudi koji su na dijeti čak trebali u potpunosti ukloniti iz svoje ishrane.

Oni koji su istinski potkovani znanjem o ishrani i koji su to polje odabrali za dublje izučavanje i za svoj životni poziv, takvo vjerovanje smatraju katastrofalnim. Štaviše, nutricionisti na iznenađenje mnogih redovan unos masnoća preporučuju čak i kada ljudi žele smršati i spremni su držati se dijetalno restriktivne ishrane.

Naime, masnoće su prije svega od esencijalne važnosti za optimalno funkcionisanje ljudskog organizma, lučenje hormona i sveukupno zdravstveno stanje. S druge strane, igraju važnu ulogu u cjelokupnom metabolizmu i suprotno mitovima, zapravo olakšavaju proces mršanja i topljenja masnih naslaga.

Svemu tome treba dodati i direktni uticaj "dobrih" masnoća na kardiovaskularni sistem i očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Konkretna preporuka nutricionista vezana za unos masti kod osoba koje su na dijeti, jeste da se unose prvenstveno nezasićene i polinezasićene masti kao što su Omega-3, maslinovo, susamovo, laneno, bundevino, kokosovo ulje, kikiriki puter i slično. Uz sve to, ipak treba povesti računa da se s njihovom količinom ne pretjeruje jer zaista jeste stvarna činjenica da su sve masti kalorične i da mogu otežati ostvarivanje kalorijskog deficita, iako one procesu mršanja pomažu drugim putem.

Nutricionisti uz sve to preporučuju i često konzumiranje orašastih plodova i sjemenki, koje su također izvrsni izvori zdravih masnoća, ali također da se pazi s njihovom količinom.

Podijeli članak