Kako skinuti masne naslage sa stomaka?

Koraci u borbi protiv sala

Salo u predjelu stomaka najčešći je problem koji narušava dobru liniju i zbog toga važi za najčešće postavljani fitness cilj kod oba spola.

Prvo i osnovno što svi u toj situaciji trebaju shvatiti je činjenica da predio stomaka i oko struka predstavlja najpogodniji prostor za deponovanje masnih naslaga u tijelu, pa je potrebno poraditi na sveukupnom fizičkom aktiviranju i promjeni životnih navika i nikako bazirati se samo na vježbe mišića koji se nalaze na tim područjima.

Sa stručne fitness strane, može se izdvojiti šest preporuka koje bi trebale svima biti dovoljne za uklanjanje masnih naslaga sa stomaka, pa ćemo ih navesti redom prema njihovoj važnosti i uticaju.

Povećanje fizičke aktivnosti tokom dana

Prvi i najčešći problem osoba koje imaju veliki stomak i pozamašnu količinu sala na i oko istog je taj što se jednostavno minimalno kreću i što žive letargičnim, sjedećim i usporenim stilom života. Bilo da se počne ići pješke ili s biciklom na posao, da se prestane koristiti lift, da se uvedu redovne šetnje svakoga dana ili počne vježbati u teretani, sve su to aktivnosti koje će malo po malo uticati i na poboljšanje tjelesne forme i dovođenje linije u red.

Kombinovanje aerobnih vježbi i vježbi snage

Aerobne ili kardio vježbe su one koje omogućuju direktno korištenje masnih naslaga kao goriva za izvođenje neke lakše fizičke aktivnosti koja traje minimalno 10 minuta, pa se zbog toga barem prema teoriji smatraju idealnim za dostizanje mnogih ciljeva. Ipak u praksi kardio vježbe same nisu dovoljne, pa se obavezno trebaju ubaciti i treninzi snage kojima će se jačati tijelo i trošiti energija, a koje će omogućiti čak i to da se kalorije troše satima poslije treninga dok se mišići oporavljanju.

Izbjegavanje slatkiša i kontrolisanje unosa ostalih ugljikohidrata

Uz manjak fizičke aktivnosti, slatkiši i generalno prevelik unos ugljikohidrata je najveći razlog tako česte pojave pretilosti i redovnog prisustva sala u predjelu stomaka. Iako se dugo vremena propagiralo da su masnoće te koje prave najveći problem i najviše utiču na stvaranje sala, istina je da ugljikohidrati prave neuporedivo veći problem. Zbog toga samo eliminisanje šećera iz ishrane i svođenje unosa hljeba, peciva i sličnih namirnica na minimum, kod mnogih osoba će već u roku od nekoliko dana rezultirati impresivnim pomacima.

Ono što treba napomenuti je to da su svi manje ili više ovisni o šećeru, pa takva restrikcija doslovno povlači niz karakterističnih osjećaja ovisničke krize, od pada energije do lošeg raspoloženja, a to može potrajati i danima dok se organizam ne očisti.

Balansiranost obroka, od prvog pa do posljednjeg u danu

Svaki obrok bi trebao da sadrži proteine, masti i ugljikohidrate (prvenstveno složene), tako da nijedan od tri ključna makronutrijenta ne bude deficitaran. Bilo kakva kombinacija ove tri vrste namirnica može biti prihvaćena, samo treba voditi računa o sljedećem: masti trebaju biti dobre, uglavnom nezasićene, a ugljikohidrati bi trebali najvećim dijelom biti složeni i najbolje je da dolaze iz povrća. Tako bi svaki obrok u danu trebalo pokušavati učiniti balansiranim, a to će pružiti ne samo dobar osjećaj i dugotrajniju sitost, već će i onemogućiti organizam u samom nepotrebnom taloženju naslaga sala.

Vođenje računa o ukupnom unosu kalorija

Čak i sa najzdravijom i pažljivo odabranom hranom je moguće napraviti kalorijski suficit i zahvaljujući prevelikim količinama ponovo doći do debljanja i taloženja masnih naslaga. Zbog toga je u svakom slučaju potrebno držati se dobre mjere u količini hrane, pa čak i računati kalorije ako se želi postići brži i bolji napredak.

Prihvatanje zdravih navika kao stil života

Strpljenje je najvažnije prilikom pokušaja postizanja dobre linije. Svaka od navedenih navika trebala bi biti ne samo prihvaćena kao elemenat kratkotrajne dijete, već kao faktor zdravlja i dobrog izgleda kod bi trebalo učiniti životnom navikom. Najgora stvar koja se može napraviti je to da se dijetom dostigne dobra linija, a nakon toga da se vrati na stari način ishrane i neaktivnog življenja, tako da se već nakon par mjeseci stvari vrate na isti nivo, pa budu čak i gore od toga.

Podijeli članak