Intolerancija na laktozu: Koliko je to čest poremećaj?

Mlijeko i problem varenja u stomaku

Među daleko najčešćim poremećajima organizma vezanim za razlaganje hrane u probavnim organima, intolerancija na laktozu se posebno izdvaja.

Radi se o nemogućnosti razlaganja i probavljanja mlijeka iz razloga što crijeva određenog broja populacije ne proizvode enzim laktazu, ili je proizvode u smanjenoj količini, pa njihov organizam nije u stanju da na optimalan način izađe na kraj sa konzumiranim mlijekom i razloži unesenu laktozu iz, a kao rezultat svega počinju se javljati određene reakcije.

Kod nekih ljudi te reakcije se javljaju u vidu grčeva u stomaku i proljeva, dok je kod drugih koji imaju blaži oblik ovog problema samo prisutna pojava gasova. Sve to se obično događa oko pola sata nakon konzumiranja mlijeka.

Ono što je posebno intersantno je to da prema istraživanju agencije Valicon, skoro pa svaka četvrta osoba u Bosni i Hercegovini ima jedan oblik intolerancije na laktozu, ili preciznije rečeno 24,4 posto njih. Prosjek širom Evrope je između 10 i 15 posto, a inače varira od regije do regije, tako da bh. statistika nije zastrašujuća.

Tako na primjer stanovništvo sjeverne Evrope ima tek oko 5 posto slučajeva intolerancije na laktozu, dok je kod stanovnika istočne Azije ova pojava toliko učestala da statistike bilježe i više od 90 posto prisutnosti ovog poremećaja među stanovništvom.

Podijeli članak