Mlijeko je izuzetno svestrano. Može se koristiti kao napitak ili sastojak tokom kuhanja i pečenja, te može biti i dodatak smoothiejima.
Smijete li zamrzavati mlijeko i kako to raditi?
Smjernice za različite vrste mlijeka
Pored toga, postoji mnogo vrsta mlijeka koje zadovoljavaju gotovo sve prehrambene potrebe, poput kravljeg, kozjeg mlijeka i alternativa mlijeka na biljnoj bazi. Međutim, možda ste se zapitali da li se mlijeko može zamrzavati, a u nastavku pogledajte koliko je to sigurno i koji je najbolji način:
Većina vrsta mlijeka može se zamrznuti
Bez obzira na vrstu, po potrebi mlijeko treba prebaciti u hermetički zaštićenu vrećicu ili ambalažu prije zamrzavanja. To ne samo da smanjuje rizik od pucanja paketa u zamrzivaču, već i štedi prostor. Prije svega, provjerite ima li malo praznog prostora u vrećici, jer se mlijeko može proširiti kako zamrzava.
Ovako zamrzavanje utječe na različite vrste mlijeka:
- Bademovo mlijeko - Bademovo mlijeko će se odvojiti i postati zrnato tokom zamrzavanja.
- Kokosovo mlijeko - Konzervirano kokosovo mlijeko ne smije se smrznuti u limenci ili tegli. Također, smrznuto kokosovo mlijeko može se odvojiti.
- Kravlje mlijeko - Se prilično dobro smrzava, ali može doći do odvajanja.
- Sojino mlijeko - Sojino mlijeko se može odvojiti nakon zamrzavanja.
- Zaslađeno kondenzirano mlijeko - Ne zamrzavajte ga u limenci. Štoviše, zbog visokog sadržaja šećera, zaslađeno kondenzirano mlijeko neće se smrznuti u čvrstom stanju.
- Kartonsko mlijeko - Obično ima duži rok trajanja i ne zahtijeva zamrzavanje ako nije otvoreno.
- Zobeno mlijeko - Nakon odmrzavanja može se odvojiti i postati zrnato.
- Kozje mlijeko - Kozje mlijeko se dobro smrzava. Možda dođe do malo odvajanja.
- Laneno mlijeko - Poput ostalih mlijeka na biljnoj bazi, laneno se mlijeko može odvojiti nakon zamrzavanja.
Ako planirate koristiti bilo koje od ovih mlijeka za pravljenje smoothieja, možete ih zamrznuti u posudi za kocke leda. To olakšava dodavanje smrznute kocke omiljenog mlijeka u blender s ostalim sastojcima smoothieja.
Odmrzavanje i upotreba smrznutog mlijeka
Možete zamrznuti mlijeko u zamrzivaču i držati ga tako do 6 mjeseci, ali najbolje je ako ga možete koristiti u roku od jedan mjesec od zamrzavanja. Također, mlijeko je potrebno odmrzavati u frižideru, umjesto na sobnoj temperaturi, kako bi se smanjio rizik od rasta bakterija. To je zato što je rizik od rasta bakterija u mlijeku povećan, ako se odmrzava na sobnoj temperaturi.
Ako planirate kuhati sa smrznutim mlijeko, možete ga odmrzavati izravno u loncu ili tavi dok kuhate.
Dodatni savjeti
Ako što prije trebate odmrznuti mlijeko, možete ga staviti u hladnu vodu. Međutim, ova metoda također povećava rizik od rasta bakterija. Zapamtite i da smrznuto mlijeko nikada ne smijete topiti u toploj ili vrućoj vodi.
Smrznuto i odmrznuto mlijeko najbolje je za kuhanje, pečenje ili pravljenje smoothieja. Može doći do nekih promjena u teksturi zbog kojih se ne može koristiti kao napitak. To uključuje sluzavu teksturu, zrnatost ili odvajanje masti. Međutim, sigurno je za piti ako se pravilno čuva i odmrzava. Kako bi odmrznuto mlijeko bilo ukusnije, stavite ga u blender. Ovako ćete uskladiti teksturu i sadržaj, te poboljšati okus.