Top 5 teretana koje bi trebali posjetiti do kraja života

Najbolje i one sa najboljom pričom

Baš kao što postoje brojne top liste "mjesta koje bi trebali obići prije nego što umrete", za osobe koje redovno vježbaju i svakoga dana provode svoje vrijeme dižući tegove, isto tako postoji nekoliko teretana koje bi obavezno trebali obići i u njima trenirati barem jednom u životu.

Među 5 najimpresivnijih mjesta koja zaslužuju biti na ovoj listi, uvrštene su teretane prema svojoj opremljenosti, ambijentu, okruženju i prije svega, velikom pričom i historijom koja stoji iza mnogih od njih. Navest ćemo ih redom.

Gold’s Gym, Venice, California

Bez imalo sumnje najveća teretana u kompletnoj historiji bodybuildinga i legendarno je mjesto na kojem je sve počelo i gdje se rodio bodybuilding onakav kakvog ga poznajemo danas. Gold's Gym, lociran u Veniceu u Kaliforniji, bio je centar "Zlatne ere" na kom su trenirale sve same legende bodybuildinga čija imena je dovoljno navesti kako bi svima bilo jasno o čemu je riječ: Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Tom Platz i mnogi drugi asovi.

Inače, ovu teretanu je godine 1965. otvorio Joe Gold, a od tada je nekoliko puta mijenjala vlasnika. U Gold's Venice slavnoj teretani nema muzike, nema klima uređaja, a hladi se samo uz povjetarac koji dolazi sa morske obale. Gold's Gym se tokom kasnijih godina pretvorio u franšizu i pravi globalni brend.

Metroflex Gym, Arlington, Texas

Metroflex Gym je vjerovatno i najžešća "hardcore" teretana na svijetu. Oni koji žele vidjeti i osjetiti atmosferu u kojoj je nastao titan kakav je Ronnie Coleman, trebali bi prilikom posjete Texasu i Arlingtonu obavezno navratiti i odraditi trening.

Inače ova teretana je otvorena 1987. godine kada je pokrenuo Brian Dobson shvatajući potrebu za pravom "hardcore" teretanom u kojoj nema brojnih restrikcija koje su redovne u komercijalnim teretanama. Neke od najslavnijih žestokih bodybuilding fotografija su nastale upravu tu, jer teško je naći žešće okruženje od ovog.

Bev Francis’ Powerhouse Gym, Syosset, NY

Ako je Gold's Gym centar bodybuildinga na Zapadnoj obali, onda se za Powerhouse Gym u New Yorku može reći da je centralna teretana Istočne obale SAD-a. Njena vlasnica je Bev Francis, prva žena ikada koja je na benchu gurnula 300 funti (136 kg).

Ova teretana ima odvojene dijelove za vježbanje na spravama, za boks, kikboks i ostale borilačke sportove, a tokom godina je privukla brojne velikane bodybuildinga koji su je učinili slavnom širom svijeta, a neki od njenih članova su barem u pojedinim periodima bili: Jay Cutler, Kai Greene, Phil Heath, Sadik Hadžović, Guy Cisternino i drugi.

Temple Gym, Birmingham, UK

Hardcore teretana koja je uvijek budila ogromnu želju ljubitelja bodybuildinga da barem jednom "provire" u odaje legendarnog Doriana Yatesa. Njegov Temple Gym je posebna teretana za koju je naručivao sprave ne samo iz SAD-a, već su mnoge od njih i unikatno pravljene sa većim kilažama nego što je uopšte bilo moguće pronaći na tržištu. Rijetko koja teretana na cijeloj Planeti se može pohvaliti sa bučicama od 100 kilograma, što je poznati dio opreme Temple Gym-a.

Oxygen Gym, Kuwait

Ako bi se jedna teretana danas trebala izdvojiti kao najbolja na cijelom svijetu, vjerovatno bi pobjedničku titulu odnio kuvajtski Oxygen Gym. Radi se o nevjerovatno opremljenoj teretani u kojoj postoji toliko sprava da je moguće svaki mišić pogađati iz cijelog niza različitih uglova. Uz to, veliki bazeni, saune, restorani, sve je to dio čuvenog Oxygena.

Sasvim logično, takve mogućnosti privukle su brojne velikane bodybuildinga, pa je Oxygen dugo godina bio dom velikog Big Ramyja, Ahmada Ashkananija i drugih majstora ovog sporta, a uz to redovno privlači povremene goste koji upravo tu vrše pripreme za velika takmičenja i neki od njih su dobro poznati Roelly Winklaar i William Bonac.

Podijeli članak