Supersetovi i tri načina na koje se mogu izvoditi

Filozofija vrhunskog unapređenja izazova

Supersetovi su generalno jedan od najefikasnijih načina izvođenja kompletnih treninga u kratkom vremenskom periodu i to bez smanjenja opsega treninga.

Kao što je poznato, izvode se tako što se kombinuju dvije vježbe i izvode jedna za drugom. Međutim, ono što je manje poznato jeste to da postoje tri različita tipa supersetova koji se mogu primijeniti u treninzima.

Suprotne grupe mišića

Vrsta superseta koji se izvodi sa parom suprotnih mišića - agonistima i antagonistima. Primjer takve vrste supersetova su oni u kojima se uparuju vježbe prsa i leđa, bicepsa i tricepsa, i nožnih ekstenzija i pregiba.

Potpuno različite grupe mišića

Vrsta superseta u kom se uparuju dvije vježbe za potpuno različite grupe mišića. Primjer su čučnjevi i zgibovi, rumunsko mrtvo dizanje i sklekovi, te potisak ramenima i podizanja na prste.

Slične grupe mišića

Vrsta superseta koji se izvodi sa sličnim grupama mišića u biomehaničkom pogledu, predstavlja uparivanje dvije vježbe koje obično pogađaju jednu istu grupu mišića, ali na različite načine. Primjer su potisak ramenima i bočno podizanje, bench potisak i razvlačenje sa sajlama, kao i iskoraci i nožne ekstenzije.

Podijeli članak