Kako smanjiti unos šećera: Pet savjeta koji će vas odvesti do vrhunske linije

Najveći problem u ishrani

Dok se jedno vrijeme smatralo da su masnoće najveći problem u ishrani, prava istina je da ključni dio problema zapravo pravi šećer koji se u raznim oblicima neprestano unosi u organizam.

Da bi se smanjio unos šećera nije dovoljno samo eliminisati njegovo konzumiranje u izvornom obliku, jer većinski dio njegovog unosa i jeste upakovan u raznim namirnicama na koje često ljudi i ne bi posumnjali. Stoga, ovih pet savjeta kako smanjiti unos šećera zaista mogu biti od velike pomoći.

Eliminisati slatkiše iz ishrane

Nažalost, najveći uzročnik problema s viškom masnih naslaga je onaj najslađi. Slatkiši se tako obavezno moraju staviti na vrh crne liste namirnica, a tokom traganja za ozbiljnim napretkom dozvoljava se samo jedan takav omiljeni obrok u sedmici. To jeste zahtjevno, ali je i jedina prava solucija.

Eliminisati zaslađena pića iz ishrane

Gazirana i kupovna voćna pića koja se često nalaze na meniju, nisu ništa drugo do šećernih bombi koje ozbiljno utiču na kvarenje tjelesne forme, ali i sveukupnog zdravstvenog stanja. Zbog toga bi svako ko sebi želi dobro, ova pića trebao bez oklijevanja izbaciti iz ishrane.

Kontrolisati unos ugljikohidrata općenito

Šećer kao prosti ugljikohidrat ne postoji samo u jednom obliku jer u istu vrstu namirnica spadaju i svi pekarski proizvodi od bijelog brašna, kao i veliki dio hrane koja se svakodnevno jede u većini kuhinja. Zbog toga treba pažljivo pristupati unosu ugljikohidrata generalno, te se truditi da ishrana uvijek bude sastavljena i od proteina i masnoća.

Jesti hranu bogatu vlaknima

Mnoštvo povrća u ishrani je jedan od najboljih mogućih nutricionističkih savjeta, a razlog za to je prvenstveno ogromna količina vlakana koja se na taj način unose u organizam, što poboljšava probavu, daje osjećaj punoće želuca i svakako predstavlja najzdraviju moguću zamjenu za nezdrave proste ugljikohidrate. Uz sve to, vlakna su ta koja pružaju osjećaj višesatne sitosti, pa samim tim čaša zobene kaše za doručak može duže održati sitosti nego tri puta veća količina peciva.

Uvesti zdrave užine kako bi se izbjegao snažni osjećaj gladi

Snažni osjećaj gladi je jedan od najvećih problema osoba koje pokušavaju smršati, a najčešće je uzrokovan ovisnošću o šećeru i predstavlja neku vrstu krize organizam kom je opao nivo šećera u krvi. Kako bi se preduhitrile te neželjene situacije, uvijek je mudro imati spremne male zdrave užine sa sobom, koje bi se mogle pojesti onda kada dođe pravo vrijeme za to. Sve što treba paziti jeste da ta šaka badema ili neke slične zdrave namirnice ne bude veća i kaloričnija nego što bi trebala biti, kako također ne bi narušila dostizanje zacrtanih fitness ciljeva.

Podijeli članak