Vježbate ih, ali i dalje imate slabe noge? Pronađite svoju grešku

U čemu griješite?

Nažalost, vrlo je česta situacija u kojoj i dugogodišnji vježbači s tegovima imaju veliku neproporcionalnost u razvijenosti gornjeg i donjeg dijela tijela.

Istovremeno je mnogo i onih koji su shvatili svoju manu i počeli raditi na jačanju svojih nogu, ali i dalje ne uspijevaju ostvariti napredak. Radi se o tome da jednostavno neke stvari rade pogrešno, a greška se može kriti u nekoj od ovih pet stvari.

Slaba frekvencija treninga

Frekvencija treninga predstavlja samu učestalost vježbanja pojedinih grupa mišića. To što veliki broj vježbača konačno počne redovno vježbati noge, ali samo kroz jedan trening sedmično, najčešće nije dovoljno za ozbiljnije pokretanje napretka.

Dva treninga sedmično su optimalan broj, a kada je cilj unapređenje listova kao znatno izdržljivije grupe mišića, tada je potrebno još češće izvođenje vježbi koje bi ih jednostavno primoralo na rast.

Slaba žestina treninga

Istinski dobar trening nogu čak i vježbačima koji su u najboljoj formi rezultira sa višednevnim bolovima i otežanim kretanjem. Svaki put kada dan ili dva poslije treninga nogu tih problema nema, to je znak da je vježbanje bilo preslabo. Noge zajedno sa gluteusom predstavljaju najveću i najsnažniju grupu mišića, pa to treba imati na umu i prilikom pristupa treninzima.

Slab trening program

Često je neuspjeh rezultat samog lošeg trening programa, a to je posebno slučaj kod treninga nogu. Kao što je navedeno i većini ljudi poznato, trening nogu je najteži trening kog profesionalci nerijetko smatraju čak i preteškim da bi se odjednom vježbale kompletne noge. Zbog toga mnogi od njih odvajaju treninge kvadricepsa i zadnje lože u zasebne treninge. Tako je jednostavno lakše brutalno odraditi svaki dio, što i jeste potrebno za napredak, a pritome se većom frekvencijom treninga postiže i dodatni efekat.

Prevelika učestalost treninga

Suprotnost od slabe frekvencije treninga jeste prevelika frekvencija koja također loše djeluje na napredak većine grupa mišića. Smatra se da "natural" vježbači nemaju potrebe vježbati velike grupe mišića češće od dva puta sedmično i to iz jednostavnog razloga što im se tako ne ostavlja dovoljno vremena za oporavak, a koje je uslov za rast i napredak. Suština priče je u pretreniranosti i ulasku u proces katabolizma, koji ne samo da onemogućava dalji napredak već i uništava ranije izgrađeno.

Slaba ishrana

Iza slabog napretka u razvoju bilo koje grupe mišića uz slabe treninge prvenstveno stoji slaba ishrana. Bez kalorijskog suficita tj. unosa većeg broja od onog koji je potreban za održavanje postojeće tjelesne mase, bukvalno ne može rasti nijedan mišić, a posebno ne noge koje su tako veliki i zahtjevni mišići. Zbog toga, veći broj obroka, veća obilnost i posebno povećan unos proteina, predstavljaju drugi najvažniji uslov za rast nogu.

Podijeli članak