Hrana koja djeluje kao prirodna krema za sunčanje

Prirodna zaštita od sunca

Iako je najbolji način da se zaštitimo od sunca sjedenje u hladu i korištenje kreme s visokim zaštitnim faktorom, mnoga istraživanja su pokazala i to da neka hrana može imati važnu ulogu u čuvanju naše kože tokom ljeta. Naravno, i dalje trebate koristiti kremu za sunčanje kako biste zaštitili kožu, ali ove namirnice mogu znatno smanjiti rizik od svih kožnih problema povezanih s predugom izloženošću suncu.

Vitamin A

Vitamin A čini vašu kožu mekanom, daje joj boju i može je štititi od opekotina od sunca. Vitamin A možete pronaći u životinjskim proizvodima kao što su jaja, sir, puter i tunjevina. Hrana poput mrkve, špinata i brokula sadrži karoten koji će vaše tijelo pretvoriti u vitamin A. S obzirom na to da su karoten i vitamin A topivi u masti, preporučuje se da dodate malo masti kako biste pomogli u apsorpciji (dodajte nekoliko kapi biljnog ulja u vaš obrok).

Vitamin C

Vitamin C ne samo da podržava imunološki sistem, već je važan i za zaštitu vaše kože od sunca. Ovaj vitamin ima antioksidativno djelovanje, a može se pronaći u limunu, narandži, grejpfrutu, jagodama, trešnjama, paprici i krompiru.

Vitamin E

Ovaj vitamin jača imunološki sistem, te zbog velikih količina antioksidanata djeluje kao zaštita protiv slobodnih radikala koji nastaju na koži kroz UV svjetlost. Ovi slobodni radikali ubrzavaju proces starenja i mogu dovesti do bolesti. Ako ga redovno unosite, vitamin E vam može pomoći u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih čestim sunčanjem. Ovaj vitamin je prisutan u namirnicama poput suncokretovog i avokadovog ulja, orašastim plodovima i proizvodima od cijelog zrna.

Dodavanjem ovih vitamina u ishranu vaše tijelo će se najbolje zaštiti od slobodnih radikala koji nastaju na suncu. Ovo je dobar način za borbu protiv oštećenja kože na suncu. Osim toga, antioksidanti iz ovih namirnica mogu ubrzati proces regeneracije kože.

Kao što je već navedeno, ove prirodne metode zaštite kože trebate uzeti u obzir samo kao dodatnu pomoć pri zaštiti od sunca, ali nikada ne smijete zaboraviti koristiti i visokokvalitetnu kremu za sunčanje!

Podijeli članak