Nadutost i korisni savjeti kako konačno smanjiti stomak

Pet korisnih savjeta

Obim struka pored toga što je najveći estetski problem i drastično kvari izgled tjelesne figure, ujedno pokazuje i nivo rizika od razvoja kardiovaskularnih problema i dijabetesa, kao sve rasprostranjenih bolesti.

Dok se za smanjenje obima struka treba ozbiljno obračunati sa masnim naslagama koje se obično nakupljaju u tom predjelu, postoji i mnogo brži način uticanja na smanjenje stomaka i broja centimetara koje pokazuje metar prilikom mjerena struka.

Radi se o otklanjanju problema nadutosti, što bi ujedno uvijek trebao biti i prvi korak u borbi ka dostizanju bolje linije. Uz sljedećih pet savjeta, vrlo brzo se može postići vidljivo smanjenje struka.

Jesti manje porcije hrane

Prvi i najlogičniji korak kog treba poduzeti na putu ka smanjenju struka jeste taj da se smanje porcije hrane. Veliki i obilni obroci šire želudac i vizuelno daju dojam mnogo većeg stomaka nego što to inače jeste. Kada se porcije bolje rasporede, te eventualno određeni obroci podijele na dva odvojena, sam obim struka će ostajati redovno manji i vizuelno prihvatljiviji.

Eliminisati gazirana pića

Gazirana pića općenito predstavljaju izazivače prekomjerne težine i jedne od najvećih krivaca za
taloženje sala u predjelu struka. Međutim, kombinacija sode, šećera i cijelog niza hemijskih sastojaka kao što su boje, zaslađivači i razni konzervansi, djeluje i na povećanje nadutosti stomaka.

Žvakati hranu duže

Nevjerovatno mala, a zadivljujuće djelotvorna promjena koju ljudi mogu napraviti u svom načinu ishrane jeste i ta da se hrana jednostavno žvače duže. To ne samo da će rasteretiti probavne organe jer hrana stiže u želudac daleko bolje pripremljena za varenje, već djeluje i na mozak tako da se ranije dostigne osjećaj sitosti, pa se u konačnici unosi i manji broj kalorija nego inače.

Povećati unos vlakana

Vlakna u ishrani su od iznimne važnosti za neometan rad probavnih organa. Kada ishrana sadrži dovoljnu količinu povrća, voća i cjelovitih žitarica, tada je i mogućnost nadimanja stomaka minimalna, a obim struka samim tim mnogo manji. Pored boljeg zdravlja, tako se osigurava i bolja linija i ljepše pristajanje odjeće.

Shvatiti sopstvenu osjetljivost na određenu vrstu hrane

Jedan od najvažnijih poteza vezanih za borbu protiv nadutosti jeste taj da svaka osoba sama za sebe shvati koja hrana joj ne odgovara baš najbolje i od koje ima povećanu nadutost stomaka. Svaki organizam je različit pa ne treba čuditi što određena namirnica može smetati jednoj osobi, a dok deset drugih nema nikakvih problema sa istom i slično. Jednom kada se otkrije sve ono što dolazi u konflikt sa organima probave, te namirnice bi trebalo zaobilaziti.

Podijeli članak