Poznati fudbaleri koji slijede vegansku dijetu

Profesionalni fudbaleri i veganstvo

Čak i ako niste veliki ljubitelj fudbala, zasigurno ste primijetili koliko pažnje se posvećuje veganskoj dijeti i njenoj popularnosti u svijetu profesionalnog fudbala.

Bez obzira da li je razlog njihovog prelaska na vegansku ishranu samo poboljšanje performansa na terenu ili ipak etičke prirode, njihova odluka definitivno ostavlja ogroman pozitivan učinak na veganski pokret. U nastavku donosimo poznate fudbalere koji su se okrenuli ovom principu ishrane.

Fabian Delph

29-godišnji Delph se ističe zbog svoje okretnosti i tempa. Kada je u pitanju njegova ishrana, Delph priznaje da je 2017. godine prešao na vegansku dijetu, te tvrdi kako je primijetio ogromna poboljšanja njegovih atletskih sposobnosti.

"Osjećam da mi je ovaj stil života ključan za napredak, osjećam da jačam zbog ove promjene", rekao je Delph.

Hector Bellerin

Tempo i brzina reakcije su razlog zbog kojeg su mnogi klubovi željeli njegov potpis. Bellerin je prešao na vegansku dijetu kako bi eksperimentisao s ishranom, međutim, uskoro je primijetio da je postizao bolje rezultate. On je izbacio sve životinjske proizvode iz ishrane zbog njihovog učinka na fizičko zdravlje i njegove performanse.

Sergio Aguero

31-godišnji Sergio Aguero je bez sumnje jedan od najboljih napadača na svijetu. Argentinac je još 2018. godine, nakon preporuke doktora, odlučio da pređe na vegansku ishranu, međutim, zbog pozitivnih učinaka i fizičkih poboljšanja, on i danas prati ovaj princip ishrane.

Lionel Messi

32-godišnji Messi jedan je od najboljih nogometaša današnjice, te njegove sposobnosti na terenu uveliko ovise o tome šta on jede. Uz pomoć veganske dijete Messi je uspio izgubiti 3 kilograma, te je poboljšao svoju brzinu i izdržljivost.

Jermain Defoe

Čak i s 36 godina, Jermain Defoe ima zavidnu kondiciju i izdržljivost, a i sam priznaje kako je za to zaslužna njegova ishrana. On je također naglasio i to da je njegov plan ishrane zaslužan za njegovu igru, te kako se ne planira uskoro penzionisati.

Podijeli članak