Hrana koja uzrokuje visok krvni pritisak

8 namirnica koje trebate izbjegavati

Povišen krvni pritisak najčešće je uzrokovan stresnim načinom života, nezdravom ishranom i manjkom fizičke aktivnosti. Kako biste smanjili rizik od visokog krvnog pritiska potrebno je da unesete promjene u vaš način života, a jedna od glavnih odnosi se upravo na ishranu.

U nastavku, Body.ba vam donosi namirnice koje trebate izbjegavati ako imate visok krvni pritisak.

Sol

Sol i natrijum su definitivno namirnice koje trebate izbjegavati ako želite izbjeći visok krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Svoj dnevni unos natrijuma ograničite na samo 1500 miligrama dnevno. Prerađeno meso i hrana su obično puni natrija, stoga ih trebate što prije izbaciti iz ishrane.

Smrznuta pizza

Svaka pizza može biti loš izbor za ljude koji paze na unos natrijuma. Kombinacija sira, suhomesnatih proizvoda, paradajz sosa i kore čini obrok pun natrijuma, koji vam definitivno ne treba u ishrani.

Kiseli krastavac

Konzerviranje bilo koje vrste hrane uključuje i dodavanje soli. Ovo zaustavlja hranu od propadanja i duže je održava jestivom. Što duže hrana stoji u konzervi i tečnosti, to će više natrijuma upiti. 

Konzervirane supe

Konzervirane supe su jednostavne za pripremu, posebno ako se ne osjećate dobro. Ipak, ove namirnice su bogate natrijumom. Neke supe mogu imati skoro 900 mg izvora natrijuma u samo jednoj konzervi, što je obično 1/2 šoljice.

Konzervirani proizvodi od paradajza

Proizvodi od paradajza s dodatkom soli, generalno nisu zdravi za ljude s visokim krvnim pritiskom. Većina proizvoda od paradajza u konzervi je bogata natrijem. Srećom, možete pronađi verzije ovih proizvoda s malo ili sa smanjenim natrijem. Ako želite sniziti krvni pritisak, odaberite ove alternative ili svježi paradajz. Ovi pametni izbori imaju brojne prednosti za zdravlje srca.

Šećer

Vjerovatno već znate da je pretjeran unos šećera povezan sa slučajevima povećanja tjelesne težine i pretilosti. Ali, jeste li znali da je visok unos šećera također povezan s visokim krvnim pritiskom? Šećer, a posebno pića s dosta šećera, pridonijela su povećanju gojaznosti kod ljudi svih dobnih skupina. Visok krvni pritisak je češći kod ljudi koji su pretili.

Trans masti

Trans masti se prirodno nalaze u manjim količinama u mesu i mliječnim proizvodima, međutim, najveći udio trans masti nalazi se u pakiranoj i unaprijed pripremljenoj hrani. Ove namirnice također sadrže velike količine šećera i drugih ugljikohidrata s visokim sadržajem vlakana.

Trans masti nastaju procesom koji se naziva hidrogenacija, te ovako nastaju hidrogena ulja koja imaju duži rok trajanja. Istraživanja pokazuju da se zdravlje srca pogoršava kada se masti zamjenjuju prerađenim ugljikohidratima i šećerom.

Alkohol

Male do umjerene količine alkohola mogu sniziti krvni pritisak, ali konzumiranje previše alkohola može ga povećati. Previše alkohola također može povećati rizik od mnogih vrsta raka, čak i ako pijete samo povremeno. Prema nekim istraživanjima, konzumiranje više od tri pića u jednom sjedenju može uzrokovati privremeni porast krvnog pritiska. Redovna konzumacija alkohola može dovesti do dugoročnih problema s krvnim pritiskom.

Podijeli članak