Nevjerovatne koristi tune: Zdravlje srca, gubitak težine i još mnogo toga

Tuna je oduvijek bila popularna u ishrani, a jedan od razloga za to, osim njenog fantastičnog ukusa, jesu i nevjeorvatno hranjiva svojstva koja ova namirnica sadrži.

Tuna se intenzivno koristi u mnogim kuhinjama u svijetu. Riba je bogata esencijalnim hranjivim sastojcima poput omega-3 masnih kiselina, kalija, magnezija, željela, vitamina A, B6 i B12.

Koje su zdravstvene prednosti jedenja tune?

Konzumiranje ribe je zdravo i ima dosta koristi. Od poboljšanja vida i kvalitete kose sve do zdravlja srca. U nastavku pogledajte sve prednosti koje redovna konzumacija tune donosi:

Gubitak kilograma

Mnogi ljudi pokušavaju da smršave, a da istovremeno uživaju u ukusnim namirnicama. Jedan od načina da to uspijete jeste uključivanjem tune u vašu ishranu. Osim što pruža dobar ukus, tuna također uravnotežuje kalorije jer ima nizak udio masti i bogata je proteinima i hranjivim tvarima. Takav, idealan obrok, mogu biti i Eva tuna salate, koje su bogate proteinima i ne sadrže apsolutno nikakve konzervanse. Postoje tri nova okusa i to Eva tuna salata sa divljom rižom, salata sa crvenom kvinojom i salata s kus kusom. Osim fantastičnih kombinacija sastojaka i okusa, ono što Eva tuna salate čini idealnim jeste i njihovo praktično pakiranje - bowl posuda iz koje je salata odmah spremna za konzumaciju.

Zdravo srce

Tuna sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže u krvnim žilama, smanjujući tako holesterol u arterijama. Kao takvo, srce je u stanju učinkovito obavljati svoju funkciju pumpanja i prenošenja krvi po tijelu.

Snižava krvni pritisak

Tuna je bogata kalijem, koji je poznat po snižavanju krvnog pritiska. Omega-3 masne kiseline u kombinaciji s kalijem donose protuupalni učinak na kardiovaskularni sistem, što zauzvrat koristi smanjenjem rizika od moždanog i srčanog udara, te snižavanjem krvnog pritiska.

Poboljšava imunološki sistem

Tuna je bogata manganom, cinkom, vitaminom C i selenom, koji pomažu u jačanju imunološkog sistema. Ti antioksidanti nas štite od bolesti poput raka borbom protiv slobodnih radikala.

Jača vaše kosti

Tuna sadrži vitamin B koji je glavna komponenta u jačanju kostiju. Ovaj vitamin čini kosti jačim i štiti ih od lomova i sličnih ozljeda.

Poboljšava zdravlje kože

Vitamin B u ribi pomaže u održavanju zdrave kože. Tuna sadrži protein koji se zove elastin - koji daje gladak ton našoj koži. Ako želite poboljšati zdravlje kože, onda je vrijeme da uključite tunjevinu u ishranu. 

Sprječava rizik od raka

Antioksidanti iz mesa tune bore se protiv karcinoma. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje tune pomaže u smanjenju rizika od raka dojke i bubrega.

Daje vam energiju

Tuna, ne samo da poboljšava i ubrzava metabolizam, nego i povećava funkcionalnost vaših organa - što vaše tijelo održava energičnim, aktivnim i zdravim. Pored toga, tuna također može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema.

Podijeli članak