Tri efikasna trika kako poboljšati bench potisak

Brzi putevi do većih 'maksimala'

Skoro svaki vježbač koji diže tegove, redovno vježba i bench potisak i vrlo dobro zna svoje maksimalne radne težine.

Ova vježba je uvijek predstavljala neki vid demonstracije snage i takmičenja sa drugima, pa nije ni čudno što svaki vježbač teži da svoje sposobnosti podigne na što viši nivo kako bi oborio i sopstveni rekord na bench potisku. Postoji i nekoliko trikova, odnosno načina poboljšanja performansi koje je moguće iskoristiti i vrlo brzo osjetiti napredak, a među kojima se tri posebno ističu.

Koristiti noge

Zvuči čudno da noge mogu uticati na performanse mišića gornjeg dijela tijela, ali to je zaista istina. Riječ je o uticanju na stabilnost jer čvrst oslonac omogućava to da pectoralisi ne gube snagu isključivog potiska zbog toga što su destabilizovani zajedno sa ostatkom tijela. Stoga, svi vježbači koji često imaju običaj podići stopala ili ih držati labavo oslonjenim o tlo, trebali bi porediti na tome i za rezultat će imati jači potisak.

Zabaciti ramena nazad i dizati isključivo prsima

Kada su ramena izbačena prema naprijed tokom izvođenja bench potiska, upravo ona odrađuju vrlo veliki dio posla, a to ne samo da je nestabilno, nego i širom otvara vrata povredama. Za prave, snažne potiske sa punim naglaskom na mišiće prsa, ramena treba zabaciti nazad i takvu pozu čvrsto održati do kraja serije.

Stisnuti šipku što je moguće jače

Hvat šipke je vrlo bitan elemenat koji utiče na same performanse. Mnogi vježbači koriste tzv. hvat bez prstiju kod kog palac ide iza šipke u istom smjeru kao i svi ostali prsti, međutim, ta vrsta hvata pored velikog nivoa udobnosti ne pruža mogućnost čvrstog držanja šipke. Kada se šipka stisne svom snagom kao da se žele ostaviti otisci prstiju na željezu, postaje mnogo lakše izboriti se i sa sveukupnom težinom opterećenja.

Kada svaka od ovih promjena ostvari svoj efekat i malo poveća sposobnosti pri izvođenju same vježbe, primijenjene sve tri stvari zajedno već bi mogle rezultirati stvarnim olakšanjem rada barem za nekoliko kilograma.

Podijeli članak