Najbolje vježbe sa tjelesnom težinom za svaki dio tijela

Nezamjenjive vježbe za koje ne treba oprema

Vježbe sa sopstvenom težinom tijela bi mogle biti sasvim dovoljne za dostizanje i održavanje vrlo dobre tjelesne forme.

Sve što je potrebno jeste malo kreativnosti i dobar raspored vježbi kako bi svaka grupa mišića, čak i bez ikakve dodatne opreme dobijala dovoljan poticaj za razvoj. S tim u vezi, svega šest vježbi bi moglo biti sasvim dovoljno za izvođenje odličnih treninga.

Sklekovi

Sklekovi su naprosto nezamjenjiva vježba sa sopstvenom težinom tijela, koja na izvanredan način pogađa prsa, tricepse, ali i ramena i tjelesnu jezgru koja ima zadatak da omogući stabilnost tijela.

Podizanja na vratilu

Čak i u najopremljenijim teretanama, podizanje na vratilu je vježba sa sopstvenom težinom tijela za koju jednostavno nema zamjene. Vježba je to koja i vrlo napredne vježbače stavlja na težak izazov i svako ko može napraviti više od 20 podizanja, zaista se može smatrati fizički natprosječno spremnom osobom sa vrlo jakim mišićima leđa i ruku.

Propadanja

Ono što važi za podizanje na vratilu, također se odnosi i na vježbu propadanja. Ovisno od ugla izvođenja propadanja, primarno bivaju pogađani mišići prsa ili tricepsi, a vježba može biti i otežana vezivanjem tegova za pojas ili stavljanjem ploča tegova na butine, što obično rade vježbači ozbiljnijeg nivoa.

Čučnjevi

Ključna vježba za jačanje i razvoj mišića nogu su svima dobro poznati čučnjevi. Ta vježba čak i na krajnje profesionalnom nivou ne doživljava značajne promjene jer filozofija je uvijek ista - držanje leđa pravima i stopala postavljenih u smjeru kretnje koljena. Nedostatak šipke i ploča tegova na ramenima nefinitivno ne znače da je verzija sa sopstvenom težinom tijela beskorisna, samo je potreban veći broj ponavljanja.

Viseće podizanje nogu

Ako bi se trebala odabrati jedna vježba za trbušne mišiće kao najbolja, tada bi viseće podizanje nogu trebalo biti prvi izbor. Ova vježba se uvijek radi bez dodatnih opterećenja, bez obzira radi li se o najvećim profesionalcima ili rekreativcima početnicima. Sve o čemu treba povesti računa je to da pokreti budu kontrolisani, bez ljuljanja i prepuštanja gravitacionoj sili.

Pregibi zadnje lože

Kada se prođe kroz vježbe za sve dijelove tijela, zadnja loža ostaje jedina nedovoljno aktivirana. Zbog toga se kao šesta najbolja vježba sa sopstvenom težinom može navesti pregib zadnje lože. Sama vježba se izvodi tako što noge treba zakačiti za neki čvrsti kućanski elemenat, ili se može zatražiti pomoć druge osobe koja bi trebala čvrsto držati članke onemogućavajuči podizanje nogu. Cilj je spustiti se kontrolisano do poda i zatim podići. Potrebno je napomenuti da se radi o dosta teškoj vježbi, pa će samo spuštanje biti dovoljno veliki izazov za većinu ljudi.

Podijeli članak