10 zdravih namirnica za dijabetičare

Preporučene i izabrane namirnice

Svaka hrana posjeduje određena svojstva, što u prijevodu znači da pojedine namirnice mogu poboljšati ili pogoršati tok određenih bolesti ili zdravstvenih stanja. Kada bolujete od dijabetesa ključno je obraćati pažnju na ono šta bi trebali jesti i na ono šta morate izbjegavati.

Brojni stručnjaci za dijabetes i nutricionisti izdvajaju 4 zdrave hranjive tvari (vlakana, omega3 masne kiseline, kalcij i vitamin D) koje su važne u prehrani dijabetičara.

Grah

Grah je bogat vlaknima koji pomažu da se osjećate siti, stabiliziraju šećer u krvi, pa čak i snižavaju holesterol. Dobar je izvor kalcija, minerala koji pokazuju istraživanja može pomoći sagorjeti tjelesnu mast. Grah je odličan izvor proteina. Za razliku od drugih proteina koje obično jedte (kao što je crveno meso), grah sadrži malo zasićenih masnoća, koje mogu dovesti do bolesti srca.

Mliječni proizvodi

Nećete naći bolji izvor kalcija i vitamina D od mliječnih proizvoda kao što je mlijeko, sir i jogurt. Mliječne proizvode treba konzumirati vrlo umjereno i s velikim oprezom prema mastima. Uvijek birajte proizvode sa što manjim udjelom masti i izbjegavajte prerađene proizvode.  Pijte mlijeko kod nekih obroka umjesto sokova, pojedite jogurt ili sir kao međuobrok ili desert.

Losos

Losos je bogat izvor omega 3 masnih kiselina, zdravih masti koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, smanjuju vaš opseg struka, upale i poboljšavaju otpor inzulina. Losos je također jedan od najboljih ne mliječnih izvora vitamina D.

Ječam

Jedna od najzdravijih žitarica, koju vjerojatno ne jedete, je bogata određenom vrstom topljivih vlakana, beta glukanom. Istraživanja pokazuju da beta glukan može smanjiti ukupni i LDL holesterol sprečavajući sposobnost tijela da ga apsorbira. Konzumiranje samo 3 grama dnevno može sniziti holesterol za 8%. Zahvaljujući obilju vlakana, ječam također može pomoći stabilizirati šećer u krvi.

Zeleno povrće

Vjerojatno mislite na salatu, ali u ovu kategoriju spadaju repa, zelje, kao i blitva. Zeleno povrće je isto tako dobro za vaše srce, zahvaljujući folatima koje sadrže. Ovaj B vitamin snižava razine homocisteina, aminokiseline koja u visokim količinama može povećati rizik od srčanih bolesti.

Tamna čokolada

Bogata antioksidansima flavonoidima može pomoći u poboljšanju vašeg dobrog i lošeg holesterola i smanjiti krvni pritisak. Prelijte je preko voća za zdravi desert.

Bobičasto voće

Ovo je vrsta voća koje dijabetičari smiju jesti jer je bogato vlaknima i antioksidansima koji se nazivaju polifenoli. Antioksidansi iz bobica su također dobri za vaše srce.

Hurme

Ovi slatki plodovi sadrže 4 g vlakana i to ih čini savršenim slatkim zalogajem za dijabetičare. One su također bogate antioksidansima, po porciji ih sadrže više od grožđa, narandže, brokule i paprike.

Leća

Kao i grah, leća čuva pravo bogatstvo vlakana. Jedna šolja kuhane leće sadrži nevjerojatnih 16 g vlakana. Također pruža blizu 360 mikrograma folata. Leća je dobar izvor proteina, a sadrži i niz vitamina i minerala.

Lan

Lan je najpoznatiji kao izvor vlakana i alfa-linolenske kiseline (ALA), koje tijelo pretvara u omega 3 masne kiseline EPA i DHA. U nekoliko velikih studija, istraživači su otkrili povezanost između povećanog unosa alfa-linolenske kiseline i smanjenim šansama za oboljenje od bolesti srca i srčanog udara. Lan pomaže u snižavanju holesterola i šećera u krvi.

Podijeli članak