Iako je dio jutarnjeg rituala, kafa za vrijeme prehlade možda i nije najbolji napitak, tvrde dijetetičari te navode koje bi namirnice trebalo izbjegavati pod utjecajem prehlade ili gripe.
Namirnice koje trebate izbjegavati ukoliko ste prehlađeni
Ovo su namirnice koje pogoršavaju prehladuBez obzira na to što su dio svakodnevne prehrane, neke namirnice, smatraju dijetetičari, ne bi trebali konzumirati ukoliko ste prehlađeni ili imate gripu, navodi insider.com. A ovo su te namirnice:
Rafinirani šećer
Dijetetičarka Sharon Palmer navodi kako bolesno tijelo treba izbjegavati sve oblike rafiniranog šećera jer može povećati upale u tijelu. Palmer predlaže svježe voće i povrće kako bi tijelu pružili potrebne nutrijente te poboljšali rad imunološkog sistema.
Alkohol
Dijetetičarka Brooke Alpert tvrdi kako alkohol izaziva dehidraciju, a ona je u slučaju prehlade jako štetna. Osim toga, alkohol će utjecati i na antibiotike te će u konačnici utjecati na želudac i jetru.
Kofein
Dehidraciju uzrokuje i kofein, a dijetetičarka Alpert tvrdi kako je posebno opasan kada se konzumira kao zamjena za hidratacijska pića. Dijetetičarka tvrdi kako ipak sepi dopusti jednu šolju kafe kada je prehlađena, ali preko toga ne ide.
Kisele namirnice
Dr. Elizabeth Trattner tvrdi kako je potrebno izbjegavati kiselu hranu prilikom prehlade, a posebno ako su vaši simptomi mučnina i želučani problemi. Naime, kisela će hrana nadražiti grlo ukoliko dođe do povraćanja.
Slane namirnice
Kao namirnica kojoj pristupamo ukoliko dođe do želučanih tegoba, slani krekeri ipak nisu najbolji izbor jer djeluju upalno, tvrdi dijetetičarka Lauren Papanos te umjesto njih predlaže konzumaciju rižinih keksa.
Tost
Iako odlična namirnica za smirenje želudca, tost se ne preporučuje konzumirati ukoliko su neki od simptoma kašalj i upala grla. Naime, zbog svoje suhoće i tvrdoće, tost će dodatno nadražiti ionako upaljeno grlo. Umjesto njega dijetetičarka Christy Brissette predlaže konzumaciju mekanije hrane kao što su jaja, jogurt, zobene pahuljice i supa.
Mliječni proizvodi
U stanju prehlade ili gripe izbjegavajte mliječne proizvode, tvrdi dijetetičarka Scarlett Full. Dok je običan jogurt poželjan, mlijeko, sir ili sladoled ne bi se trebali konzumirati jer će dovesti do deblje sluzi i u konačnici pogoršati probavu.