Njega kože muškaraca: 5 savjeta za pravilno pranje lica

Savjeti za muškarce

Većina muškaraca jednostavno opere lice vodom i sapunom i tako završi svoju rutinu njege lica. S druge strane, ima i onih koji troše cijelo bogatstvo na skupe proizvode za čišćenje lica i kreme koje vjerovatno neće koristiti. 

Jasno je da postoje pravilni i pogrešni načini čišćenja lica, a u nastavku pogledajte 5 savjeta koji će vam zasigurno biti korisni.

Znanje je moć: Upoznajte se sa sastojcima

Kada je riječ o njezi kože muškaraca, sve se svodi na razumijevanje sastojaka u različitim proizvodima:

Salicilna kiselina - Zaslužna je za otapanje sebuma, ali može biti štetna ako se koristi prečesto jer može isušiti kožu.

Glikolna kiselina - To je alfa hidroksi kiselina koja se dobiva iz plodova i potiče brži promet ćelija kože. Kiselina održava lice toniranim, te potiče proizvodnju kolagena koji koži daje svojstva protiv starenja.

Glicerin - Šećerni alkohol koji djeluje kao mazivo za hidrataciju kože. Od suštinske je važnosti za prevenciju akni.

Natrijum - lauril sulfat - Nebitan dodatak koji stvara pjenu za sapune i šampone, otkriven je i kao razlog iritacije kože.

Propilen glikol - Organski alkohol koji zadržava vlagu u koži radi poboljšanja hidratacije.

Pravi sastojci na vašim proizvodima mogu drastično utjecati na opće zdravlje vaše kože. Ovo su bile tipične komponente, ali postoje i dodatni sastojci na koje morate obratiti pažnju:

Hijaluronska kiselina - Stvara svojstva protiv starenja i zacjeljuje kožu.

Niacinamid - Vitamin B3, povećava elastičnost kože, upija ulje i smanjuje sjaj kože koji uzrokuje nastanak akni.

Operite ruke

Ovo je važan prvi korak u njezi kože muškaraca. Zanemarivanje pranja ruku prije pranja lica može zaista negativno utjecati na zdravlje kože vašeg lica. Jedno istraživanje s Univerziteta u Boulderu je utvrdilo da na našim rukama nosimo 3.200 bakterija. Nakon što se stvori pjena, dlanove trljajte 20 sekundi. Očistite sve, stražnji dio ruku, zapešća, između prstiju i ispod noktiju. Tek nakon što temeljito očistite ruke, počnite sa čišćenjem lica.

Koristite pravu količinu proizvoda za pranje lica

Količina proizvoda koju koristite za pranje lica ne bi trebala biti veća od jedne kovanice. Više ili manje proizvoda ili neće biti dovoljno učinkovito, ili bi jednostavno bio gubitak proizvoda. Kada je riječ o njezi lica, također je ključno da znate koji je vaš tip kože, te da na osnovu toga kupujete proizvode. Evo nekoliko savjeta da prepoznate koji je vaš tip kože:

Normalna koža

  • Vrlo malo nesavršenosti
  • Koža nije osjetljiva
  • Pore su jedva vidljive

Savjet: Za ovaj tip kože koristite sredstvo za čišćenje koje nije previše grubo. Ovaj tip kože ne treba intenzivne proizvode.

Kombinovana koža

  • Pore izgledaju veće od normalnih, jer su prirodnije otvorenije
  • Mnogo mitesera
  • Sjajna koža

Savjet: Koristite hidratizirajuće proizvode na kojima je naglašeno i da temeljito čiste lice.

Suha koža

  • Skoro nevidljive pore
  • Često se pojavljuju crvene mrlje
  • Manja elastičnost kože
  • Vidljive linije na licu

Savjet: Koristite proizvode koji se više oslanjaju na hidrataciju.

Masna koža

  • Velike pore
  • Lice vam većinu vremena izgleda sjajno
  • Često imate mitesere i bubuljice

Savjet: Koristite proizvode koji začepljuju pore. Važno je pronaći proizvode koji uravnotežuju proizvodnju ulja, a da pritom ne isušuju kožu.

Primjena proizvoda

Sada kada ste odabrali idealan proizvod za njegu kože, nanesite ga ravnomjerno na čelo, lice i bradu. Kružnim pokretima masirajte lice u trajanju od 30 do 60 sekundi. Nakon što ste temeljito nanijeli i isprali lice, još jednom toplom vodom očistite lice. Obavezno uklonite sve tragove proizvoda za čišćenje jer ostaci mogu dovesti do suhe kože.

Piling kože

Piling je proces iskorjenjivanja mrtvih ćelija kože. Najbolje bi bilo da piling pravite dva puta sedmično. S obzirom na to da se radi o poprilično intenzivnoj metodi čišćenja, pretjerano eksfoliranje lica može oštetiti vašu kožu. Piling osim što uklanja mrtve ćelije kože, također umanjuje i šansu od uraslih dlaka, te vam pomaže da se lakše obrijete.

Završni korak je hidratacija, jer sprječava gubitak vode i bori se sa štetnim slobodnim radikalima. Stoga zapamtite da nakon svakog pranja nanosite hidratantnu kremu na lice!

Podijeli članak