Najbolje namirnice za kontrolu dijabetesa

Ishrana dijabetičara

Osobe koje boluju od dijabetesa moraju obratiti veliku pažnju na svoju ishranu. Ključno je održavati razinu šećera u krvi pod kontrolom. Stručnjaci za dijabetes i nutricionisti izdvajaju četiri zdrave hranjive tvari koje su važne u ishrani dijabetičara. To uključuje vlakna, omega 3 masne kiseline, kalcij i vitamin D.

Ako želite smanjiti rizik od pojave dijabetesa ili već patite od ove opasne bolesti, u nastavku pogledajte koje namirnice vrijedi uključiti u ishranu.

Masna riba

Losos, sardine, haringe i skuše sjajni su izvori omega-3 masnih kiselina, koje imaju velike koristi za zdravlje srca. Redovan unos dovoljne količine ovih masti važan je za dijabetičare koji imaju povećan rizik od srčanih i moždanih udara. Riba je također odličan izvor visokokvalitetnih proteina, što vam pomaže da se osjećate sito i ubrzava vaš metabolizam.

Lisnato zelenilo

Lisnato zeleno povrće izuzetno je hranjivo i sadrži malo kalorija. Ove namirnice sadrže vrlo malo probavljivih ugljikohidrata, koji podižu razinu šećera u krvi. Špinat, kelj i drugo lisnato zelje dobar su izvor nekoliko vitamina i minerala, uključujući i vitamin C. U jednom istraživanju dokazano je da povećan unos vitamina C može smanjiti razinu šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2 ili visok krvni pritisak. Lisnato zeleno povrće bogato je hranjivim tvarima i antioksidansima koji štite zdravlje srca i očiju.

Cimet

Cimet je ukusan začin s moćnim antioksidacijskim djelovanjem. Nekoliko kontrolisanih istraživanja pokazalo je da cimet može smanjiti razinu šećera u krvi i poboljšati osjetljivost na inzulin. Osim toga, dokazano je i da cimet može poboljšati kontrolu holesterola i triglicerida kod dijabetičara.

Jaja

Jaja imaju nevjerojatne zdravstvene koristi. U stvari, ovo je jedna od najboljih namirnica koja vas satima može drži sitima. Redovna konzumacija jaja također može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Jaja smanjuju upalu, poboljšavaju osjetljivost na inzulin i povećavaju razinu dobrog holesterola, stoga bi ih osobe koje pate od dijabetesa trebale uključiti u ishranu.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su idealna namirnica za osobe s dijabetesom. Izuzetno su bogate vlaknima, te sadrže malo probavljivih ugljikohidrata. Vlakna u chia sjemenkama mogu sniziti razinu šećera u krvi usporavanjem brzine kojom se hrana kreće kroz crijeva.

Kurkuma

Kurkuma je začin sa snažnim zdravstvenim prednostima. Aktivni sastojak koji se nalazi u kurkumi, kurkumin, može smanjiti upalu i razinu šećera u krvi, a istovremeno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kurkumin može biti koristan za zdravlje bubrega kod osoba koje pate od dijabetesa.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je odličan mliječni izbor za dijabetičare. Dokazano je da poboljšava kontrolu šećera u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Razlog za ovo su probiotici koje sadrži. Istraživanja su pokazala i to da jogurt i druga mliječna hrana mogu dovesti do gubitka kilograma kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su ukusni i hranjivi, te su često preporučena hrana za dijabetičare. Sve vrste orašastih plodova su bogate vlaknima, te sadrže malo probavljivih ugljikohidrata. Istraživanje o različitim orašastim plodovima pokazalo je da redovita konzumacija može smanjiti upalu i sniziti razinu šećera u krvi.

Brokule

Brokule su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Brokule mogu pomoći u snižavanju razine inzulina i zaštiti ćelije od štetnih slobodnih radikala koji nastaju u metabolizmu. Bogate su hranjivim sastojcima poput vitamina C i magnezija, te zbog visokog sadržaja antioksidanta pomažu u sprječavanju bolesti očiju.

Podijeli članak