Četiri promjene koje će vas dovesti do životne forme u 2020.

Koraci do cilja

Među novogodišnjim odlukama, mršanje i dostizanje odlične tjelesne forme kotiraju vrlo visoko, a ujedno to objašnjava zbog čega su gužve u teretanama daleko najveće početkom januara.

Nažalost, samo rijetki će zaista uspjeti ostvariti svoje zacrtane ciljeve i svoje novogodišnje odluke sproveli u djelo. Obično razliku prave četiri stvari čije uvođenje u život garantuje uspjeh.

Postavljanje jasnih i realnih ciljeva

Postavljanje jasnih i realnih ciljeva čije dostizanje je zaista moguće, prvi je i jedan od najvažnijih koraka na putu do uspjeha. "Želim poboljšati kondiciju", "želim smršati 5 kilograma", "želim povećati snagu tako da na benchu mogu gurnuti 90 umjesto dosadašnjih 80 kilograma", "želim nabaciti 3 kg čistih mišića" itd. sve su to realni i potpuno jasni ciljevi kakve bi uvijek trebalo postavljati i zatim pratiti sopstveni napredak i izvlačiti motivaciju iz svakog novog koraka.

Svakodnevno praćenje unosa tri makronutrijenta

Tri makronutrijenta ugljikohidrati, proteini i masti, osim što omogućavaju normalno funkcionisanje organizma, njihov unos se direktno oslikava i na tjelesnu kompoziciju. Primarna težnja ljudi koji imaju postavljene fitness ciljeve bi trebala biti da svaki obrok bude kompletan tj. da sadrži sva ti makronutrijenta, dok dalji koraci ovise o samim ciljevima. Oni koji žele smršati, trebali bi smanjiti unos ugljikohidrata, a ostale zadržati na uobičajnom nivou. S druge strane, oni koji žele povećati mišićnu masu, trebali bi povećati unos proteina i unos ugljikohidrata prilagoditi tako da omogućava povećanje tjelesne mase, a opet ne utiče na brzo taloženje naslaga sala.

Redovno vježbanje

Redovno vježbanje znači da osoba svakoga dana ima jasno određen nivo fizičke aktivnosti koji treba biti odrađen, a to se može izvoditi i u fitness centrima, ali i mimo njih. Čak i vježbanje u kući bez ikakve opreme, uz redovnu svakodnevnu praksu, opet može dovesti do odličnih rezultata. Rad s tegovima jeste najefikasniji, ali oni su nezaobilazni samo ukoliko je striktno zacrtani cilj povećanje mišićne mase, što je inače vrlo teško postići bez ozbiljnih opterećenja.

Dovoljno odmora i smanjenje stresa

Pored vježbanja i poboljšane ishrane, kvalitetan odmor i dovoljna dužina sna, treći je najvažniji faktor uspjeha. Osim što se na taj način omogućava oporavak i rast mišića, smanjuje se i nivo stresa koji inače važi za pravog ubicu dobre tjelesne forme i zdravlja općenito.

Podijeli članak