Savjeti za postavljanje i ostvarivanje ciljeva

Nova godina i nova perspektiva

Nova godina je tu, te je 2020. napokon iza nas. Iako je godina iza nas bila turbulentna i donijela brojne neočekivane događaje, ona nas je ipak naučila mnogo čemu. Zbog pandemije shvatili smo koliko je zdravlje zapravo važno, te da se na kraju sve svodi na provođenje vremena s najmilijima. Iako pandemija još uvijek nije prošla, te će se njene posljedice još dugo odražavati na našu svakodnevnicu, moramo priznati kako je mnogim ljudima pao kamen sa srca kada su se kazaljke poklopile i kada je nastupila Nova godina.

Savjeti za postavljanje i ostvarivanje ciljeva

Mnogi ljudi na ovaj period gledaju kao na idealnu priliku za životne promjene i postavljanje novih ciljeva. Postoji mnogo načina da promijenimo život, ali svakodnevne promjene koje i ne osjetimo vremenom donose najbolje rezultate. Postavljanje specifičnih ciljeva može povećati šansu da uspijemo, a potrebno je samo malo organizacije i samopouzdanja. Iako postavljanje ciljeva može djelovati zastrašujuće, ovo nam može služiti kao putokaz ka cilju.

Postavljanje ciljeva

  • Kao i većina teorija u psihologiji, i teorija postavljanja ciljeva započela je idejama dr. Edwina A. Lockea. Locke je smislio pet principa efikasnog postavljanja ciljeva. Ovi principi, koji uključuju jasnoću, izazove, predanost, povratne informacije i složenost zadataka, neophodne su komponente prilikom postavljanja i postizanja ciljeva:
  • Jasnoća: ciljevi bi trebali biti jasni i dobro definisani.
  • Izazov: ciljevi bi trebali biti dostižni, ali i izazovni za vas.
  • Predanost: trebali biste se u potpunosti posvetiti svojim ciljevima da biste ih postigli.
  • Povratne informacije: trebali biste redovno procjenjivati i razmišljati o svojim ciljevima da biste ostali na pravom putu.
  • Složenost zadatka: trebali biste si dati vremena i prostora za postizanje složenih ciljeva.

Koliko ste motivisani?

Ako ste ikada prije postavljali ciljeve i prestali prije nego što biste vidjeli rezultate, onda dobro znate da je za promjenu potrebno mnogo više od snage volje. Vaši ciljevi trebaju imati određene karakteristike kako biste povećali šanse da ih ostvarite. Vaši ciljevi trebaju biti:

Specifični

Kada svoj cilj precizirate, povećavate si šanse za uspjeh. Razmislite o odgovoru na pitanja ko, šta, gdje, kada, koji i zašto kada precizirate svoj cilj.

Mjerljivi

Koja ćete mjerila koristiti da biste bili sigurni da idete naprijed? Kako ćete znati jeste li uspješni? Ako imate mjerljiv cilj, ovo će vam pomoći da ostanete na pravom putu i da postignete sve rokove koje ste sami postavili.

Dostižni

Najvažnije je da vaš cilj bude dostižan. Trebate izbjegavati postavljanje ciljeva koji su izvan vašeg dosega.

Realni i relevantni

Da li je vaš cilj relevantan za vaš život i možete li ga realno postići na osnovu svojih trenutnih okolnosti? Ovo može biti cilj koji ste ranije postavili, a niste ga postigli jer nije bio realan.

Određivanje ciljeva

Možete postaviti ciljeve u bilo kojem dijelu života. Neka od najčešćih područja uključuju zdravlje, karijeru, finansije i obrazovanje. Ove šire kategorije mogu biti temelj za manje ciljeve na kojima ćete raditi godišnje, mjesečno i svakodnevno.

Zapitajte se zašto?

Zapitajte se zašto vam je određeni cilj važan. Na primjer, ako želite fakultetsku diplomu, postavljanje manjih ciljeva koji se vrte oko pitanja "zašto"će vam pomoći da ostvarite svoj cilj. Postavite sebi ova tri pitanja?

  • Zašto mi je važan završeni studij?
  • Zašto je taj cilj važan?
  • Zašto snažno osjećam ovaj cilj?

Postizanje ciljeva

Postavljanje i postizanje ciljeva podrazumijeva puno više od zapisivanja ciljeva na papir. Važno je isplanirati korake ka postizanju ciljeva. Nakon što je plan uspostavljen, posvećenost i fokus vam pomažu da se usmjerite ka željenom rezultatu.

Budite pozitivni dok zapisujete ciljeve

Kada postavljate cilj, pokušavajte izbjegavati iskušenja da negativno izrazite svoju želju. Na primjer,: "Neću se toliko žaliti", prepravite u "Pronaći ću tri pozitivne stvari u svakom svom danu i zapisati ih prije nego što odem u krevet."

Fokusirajte se na proces, a ne na ishod

Ovo je jedan od najtežih dijelova postavljanja i postizanja ciljeva. Recimo da je ishod koji želite gubitak 20 kilograma. To je vaš cilj. Ali možda tokom procesa postizanja cilja otkrijete da je vašem tijelu ugodnije ako izgubite samo 15 kilograma.

Očistite staro kako biste napravili mjesta za novo

Dobro je razmisliti o onome što ste do sada postigli i oprostiti sebi za ono što niste. Dok radite na uklanjanju nereda iz uma, nije loša ideja učiniti isto sa svojim domom i radnim prostorom.

Vizualizirajte ono što želite

"Vizualizacija i mentalni treninzi stimulišu iste neuronske mreže koje povezuju namjere mozga s tijelom, zato, uzmite malo vremena da pravilno istrenirate svoje misli prije nego što počnete postavljati ciljeve.

Napravite određeni plan

Navedite svoje ciljeve i korake koji su potrebni za njihovo postizanje. Ovo je lakše kada na početku sedmice napišete određene stvari koje želite postići tokom sljedećih nekoliko dana.

Neka vaši ciljevi budu vidljivi

Postavljene ciljeve stavite na mjesto gdje ih možete vidjeti. Uvid u ciljeve i korake koje morate poduzeti bit će odlična motivacija da nastavite raditi na njima.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak