Najbolji orašasti plodovi koje trebate uključiti u ishranu

Najzdravije grickalice

Orašasti plodovi su najbolja opcija za grickanje tokom dana. Iako su bogati masnoćama, ove masti su zapravo dobre za vas, a osim toga, većina orašastih plodova je odličan izvor vlakana i proteina. Brojna istraživanja pokazuju da orasi imaju različite zdravstvene koristi, posebno što se tiče smanjenja rizika od srčanih bolesti.

Dakle, uključivanjem oraha u ishranu možete smanjiti rizik od razvoja mnogih hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i dijabetes. Ukus im je odličan ako se dodaju salati ili jogurtu, a možete ih jesti i same. U nastavku pogledajte najzdravije orašaste plodove, koje vrijedi uključiti u ishranu:

Bademi

Bademi su orašasti plod koji sadrži mnoštvo hranjivih sastojaka. Bademi sadrže proteine, vlakna, vitamin E, magnezijum i ostale hranjive sastojke, koji mogu poboljšati nivo holesterola. Brojna istraživanja pokazuju da jedenje badema može smanjiti "loš" LDL holesterol, ukupni kolesterol koji je posebno štetan za zdravlje srca. Štaviše, pokazalo se da bademi smanjuju upalu kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

Pistacije

Pistacije su orašasti plod bogat vlaknima, vitaminom E, magnezijem i proteinima. Kao i bademi, pistacije mogu poboljšati nivo holesterola, te poboljšavaju faktore rizika od ostalih srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i pretilosti. Pistacije također mogu pomoći i u smanjenju porasta šećera u krvi nakon obroka.

Orasi

Orasi su vrlo popularan orašasti plod i odličan izvor omega-3 masne kiseline. Orasi imaju veliku količinu kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, te su sjajni za one koji pate od anemije i nedostaje im željeza u ishrani. Redovno dodavanje oraha vašoj ishrani poboljšat će zdravlje srca i pružiti dovoljno antioksidansa. Konzumiranje oraha može smanjiti rizik od prekomjernog zgrušavanja krvi.

Kikiriki

Kikiriki sadrži najviše proteina i minerala uključujući magnezijum, bakar, kalijum, niacin i vitamin E. Magnezijum je značajan jer stimulira rast kostiju i snižava krvni pritisak. Unos hrane koja sadrži bakar održava živce zdravima i pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Kikiriki također daju energiju i koristan je za zdravlje srca jer je bogat aminokiselinama i sadrži puno proteina.

Brazilski orasi

Brazilski orasi su bez glutena, stoga ih možete uključiti u dijetu ako pratite bezglutenski princip ishrane. Brazilski orasi su odličan izvor proteina i oni su bogat izvor esencijalnih hranjivih sastojaka kao što su selen, bakar i tiamin.

Makadamija orasi

Orasi makadamije su dobar izvor minerala i bogati su proteinima, antioksidansima, prehrambenim vlaknima i ne sadrže holesterol. Orasi makadamije su odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina, a mogu održavati i optimalnu razinu masti u krvi, osiguravajući zaštitu od moždanog udara i bolesti koronarnih arterija.

Lješnjaci

Poput mnogih drugih orašastih plodova, i lješnjaci imaju blagotvorno djelovati na faktore rizika od srčanih bolesti. Ove namirnice su bogate vlaknima, vitaminom E, magnezijem, proteinima i zdravim mastima. Jedno istraživanje pokazalo je da dijeta bogata lješnjacima može smanjiti ukupni holesterol i trigliceride, te poboljšati rad krvnih žila.

Podijeli članak