Rad na ljetnoj top formi počinje sada uz 5 neophodnih koraka

Krenite na vrijeme

Kada dođu prvi topli dani i prestane se koristiti topla zimska odjeća, za promjenu i dostizanje ljetne top forme obično je već kasno. 

Rad na tjelesnoj figuri idealnoj za plažu, što je i jedan od najčešće postavljanih fitness ciljeva, ključno je početi na vrijeme. Upravo u vrijeme kada ostali ne razmišljaju o aktivnom životu i dijetalnoj ishrani, počinju istinski uspješne tjelesne transformacije. 

Za uspjeh u tom procesu od ključne važnosti je pravljenje pravih koraka, a među kojima se prvenstveno izdvaja sljedećih pet. 

Izračunati dnevne potrebe unosa kalorija i toga se držati

Polazna tačka s koje se kreće u izazov, trebala bi biti precizno analizirana. To znači da bi trebalo provjeriti težinu i trenutni indeks tjelesne masnoće, a zatim utvrditi dnevne potrebe unosa kalorija kako bi se počelo kretati ka zacrtanom cilju. Nakon toga ostaje slijeđenje zacrtanog plana i konstantan unos kalorija upravo u planiranom obimu, a što će kroz određeno vrijeme dovesti do vidljivih pomaka.

Dan početi aktivno sa znojem

Svaki novi dan bi trebao početi vrlo aktivno kako bi se pokrenuli metabolički procesi važni za dostizanje konačnog cilja. Fitness profesionalci upravo kardio vježbama počinju svoje dane, a treninge s opterećenjima ostavljaju za drugi dio dana, što ne mora biti nemoguće ni za bilo kog rekreativca. Kardio vježba može biti čak i brža šetnja do posla, vožnja bicikla s ciljem dolaska na ciljano odredište i slično.

Treninge dizanja tegova završavati sa HIIT vježbama

Vježbe u intervalima visokog intenziteta, naučno su potvrđene kao najefikasniji oblik aerobnih vježbi s kojima se gradi kondicija, ali i drastično ubrzava proces topljenja masnih naslaga. Ovakvim tipom vježbi bi bilo idealno završavati treninge dizanja tegova, čineći tako fizičke izazove potpunim.

Prestati živjeti lijeno van teretane

Za ostvarenje istinskog napretka nije dovoljno samo provođenje jednog sata u danu u fizičkim aktivnostima, dok bi se preostala 23 sata živjelo letargično i lijeno.  Osim što svaka aktivnost može povećati potrošnju kalorija i ubrzati napredak ka cilju, lijen životni stil s minimumom kretanja i različitih aktivnosti tokom dana, nije dobar ni za samo zdravlje.

Nagraditi se s vremena na vrijeme i održati motivaciju 

Nakon prvog napretka koji je nakon mjesec-dva treninga i urednog života itekako vidljiv, motivacija je jako velika. Međutim, vremenom dolazi do njenog pada, pa je jako važno na sva moguće načine motivaciju održavati visokom. Samonagrađivanje nakon ostvarenja određenih ciljeva je u tom pogledu jako važan korak. Istina je da to može biti i 'junk day' s omiljenom "lošom" hranom, ali isto tako može biti i kupovina nove opreme za vježbanje, suplemenata i bilo čega sličnog što će djelovati kao nagrada i što bi moglo dalje djelovati pozitivno na motivaciju.

Podijeli članak