Ishrana za definiciju mišića

Korisne informacije

Ako vam je cilj da definišete mišićnu masu i ako vas zanima na koju ishranu teba da se naviknete kako bi to postigli, prvo što treba da znate je da na definisanje vaše mišićne mase direktan utjecaj imaju proteini i ugljikohidrati.

 

Namirnice bogate ugljikohidratima se najviše trebaju unositi kroz obrok, prije treninga, velike fizičke aktivnosti i trošenja velike količine energije.
Ako u tom datom periodu dana ne obezbjedite organizmu dovoljnu količinu ugljikohidrata, vaš organizam će trošiti rezerve i neće doći do formiranja mišićne mase, nego će doći do opadanja definicije. Ipak, sa unošenjem ugljikohidrata ne treba pretjerivati i ne treba se unositi u periodu kada niste aktivni, jer u tom slučaju će se pretvoriti u masne naslaga, koje vi svakako želite izbjeći.

Namirnice koje treba da unosite sa ciljem da obezbjedite idealnu količinu ugljikohidrata su: hljeb, žitarice, obareno povrće, riža i mesni proizvodi.

Uz ugljikohidrate neophodno je da se unosi i dovoljna količina proteina, koji se pri vježbanju i procesu definisanja mišićne mase, pretvaraju u mišiće.
Proteini treba da se unose tokom čitavog dana, i njih ima u namirnicama kao što su soja, crveno meso, pileće meso, jaja, riža i banane. U nabrojenim namirnicama u zavisnosti od potrebe i napredovanja u procesu za definisanje mišićne mase, možete dodati i odgovarajuće dodatke u ishrani koji su dostupni u apotekama, a za koje možete dobiti informaciju od svog trenera za vježbanje.

Pravilnom ishranom i treningom, za definisanje mišićne mase neophodan je u unos i odgovarajuće količine tečnosti, koja omogućava razgradnju proteina u organizmu, i koja doprinosi u njihovom procesu pretvaranja u mišiće. Uz ovakav režim ishrane trebate striktno da se pridržavate cijelog procesa definisanja mišićne mase, kako bi se to desilo i održalo.  

 

Podijeli članak