Život Cristiana Ronalda je jednostavan, ali teško ga je kopirati: Možete li vi ovoliko spavati?

Tajne njegove ishrane, treninga, oporavka i mentalnog zdravlja

Cristiano Ronaldo blista u svojoj drugoj sezoni u Italiji, a čak i s 34 godine izgleda izvanredno na terenu, kao i izvan njega. Jasno je da ovakva fizička sprema nije došla preko noći, te je legendarni fudbaler u svoj izgled i zdravlje uložio dosta truda i odricanja. 

Fudbaler vodi discipliniran način života, te dosta vremena posvećuje svojoj ishrani, treningu ali i vremenu oporavka i odmora. U nastavku pogledajte njegove trikove i metode koji mu pomažu da održava zadivljujuću figuru i kondiciju:

Jede šest obroka dnevno

Cristiano Ronaldo jede čak šest obroka dnevno, kako bi održavao svoj metabolizam brzim. Često naglašava kako je upravo riba veliki dio njegove ishrane, a kao omiljene bi izdvojio prženi bakalar i tunjevinu. Jedna od njegovih omiljenih namirnica je i piletina koju smatra "čarobnom" namirnicom, zbog njenog visokog sadržaja proteina i niskog sadržaja masti.

Za doručak, Ronaldo će pojesti šunku, sir i jogurt s niskim udjelom masti. Što se tiče njegove popodnevne užine, Ronaldo najčešće bira zdrave masti poput avokada na tostu, kako bi održavao energiju za naporne treninge koji ga čekaju. Njegov prvi ručak se sastoji od piletine i salate, a drugi je obično riba, poput salate od tunjevine, jaja i maslina. Njegova večera ne sadrži ništa manje proteina, te se fudbaler obično opredjeljuje za ribu ili neku drugu vrstu mesa, poput bifteka. Prilog je najčešće salata od krompira i jajeta.

Spava pet puta dnevno

Zvijezda se trudi da svaku noć osigura osam sati kvalitetnog sna, ali zanimljivo je i to što Ronaldo uživa u kratkim, ali efikasnim, popodnevnim drijemežima. Portugalska zvijezda kaže kako je pravilno spavanje važno za njega, jer ovako maksimizira svoje treninge.

„Rano odlazim u krevet i rano ustajem, posebno pred utakmice. Spavanje pomaže mišićima da se oporave što je zaista važno."

Treninzi

Jasno je da su teretana i intenzivni treninzi ogroman dio Ronaldovog života - što pokazuje i njegova nevjerovatna definicija mišića i brz oporavak nakon ozljede. Fudbaler slijedi rutinu koja se temelji na pilatesu i fokusirana je na jačanje njegovog core-a. Osim toga, Ronaldo je i veliki ljubitelj plivanja te često ide na bazen kako bi tamo obavio jedan dio treninga.

Ronaldo je 50 000 funti uložio u krioterapiju (terapiju ledom) kako bi pobijedio bol u mišićima, smanjio oticanje, upale i rizik od istegnuća. Terapija se sastoji od stajanja u komori u trajanju od 3 minute, gdje tečni azot zamrzava prostor oko njega.

Važnost mentalnog zdravlja

Ronaldo često naglašava važnost mentalnog zdravlja kao ključ njegove dobre igre. To uključuje provođenje kvalitetnog vremena sa svojom obitelji i partnericom Georginom Rodriguez i četvero djece Cristianom Jr, blizancima Mateom i Eva Marijom i Alanom Martinom.

Fudbaler je rekao: „Mentalna snaga je podjednako važna kao i fizička. Fizički treninzi su važni, ali održavanje opuštenog načina života pomaže vam da budete najbolji što možete biti, fizički i psihički."

Bez alkohola

I posljednja tajna koja se krije iza Ronaldove vrhunske fizičke kondicije je potpuno izbacivanje alkohola iz ishrane. Ronaldo se alkohola odrekao još 2005. godine, ne samo zbog štetnih efekata na njegovo zdravlje, već i zato što je smrt njegovog oca bila povezana s alkoholom.

Podijeli članak