Hrana koju bi oboljeli od artritisa trebali konzumirati

Pravilna ishrana može ublažiti bolove

Artritis je upala zglobova, međutim, ova bolest ima još mnogo različitih simptoma. Obično pogađa starije osobe i žene, te se osobe koje pate od ove bolesti svakodnevno suočavaju s bolovima.

Iako hrana ne može izliječiti artritis, određene namirnice mogu ublažiti simptome. U nastavku pogledajte namirnice koje vam mogu pomoći da ublažite bolove ako patite od artritisa:

Hrana bogata kalcijem

Svima je već dobro poznato da je kalcijum dobar za zdravlje kostiju. Mliječni proizvodi s malo masti, poput mlijeka i jogurta, bogati su kalcijem i vitaminom D, koji mogu pomoći vašim kostima i zglobovima da ojačaju. Ako ste osjetljivi na glukozu, pokušajte jesti druge namirnice bogate vitaminom D, poput lisnatog zelenog povrća.

Vitamin C

Vitamin C je neophodan za pravilno funckionisanje tijela, međutim, mi ga ne možemo proizvoditi sami. Stoga je neophodno unositi ga kroz pravilnu ishranu. Vitamin C je ključan za pomoć zglobovima, stoga je idealna namirnica za osobe oboljele od artritisa. Ako želite povećati unos vitamina C, u ishranu uključite namirnice poput jagoda, ananasa, kivija, narandži, limuna...

Brokule

Još jedna namirnica bogata vitaminom C je brokula. Ovo je odlična namirnica za vaše zglobove, jer sadrži sulforafan. Ovaj spoj može pomoći u sprječavanju i usporavanju napredovanja osteoartritisa. Brokule su također bogate kalcijem, stoga biste ih definitivno trebali uključiti u ishranu ako patite od artritisa.

Bijeli luk

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, te biste ga trebali jesti bez obzira na to da li bolujete od artritisa. Bijeli luk sadrži dialal disulfid - jedinjenje koje može pomoći u ublažavanju artritisa. Možete ga uključiti u ishranu dodajući ga piletini ili tjestenini.

Riba

Riba je odličan izvor vitamina i omega-3 masnih kiselina, koje se bore protiv upale. Konzumiranjem ribe možete olakšati bol u zglobovima i smanjiti upalu. Savjetuje se da ribu konzumirate minimalno 2 puta sedmično kako biste postigli najbolje rezultate.

Soja

Soja, kao i riba, sadrži protuupalne prednosti omega-3 masnih kiselina, koje mogu biti korisne za osobe oboljele od artritisa. Ako ne volite ribu, zamijenite ju sojom. Soja sadrži malo masti, a puno vlakana i proteina.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je pun polifenola (antioksidansa koji smanjuje upalu). Istraživanja su također pokazala da je drugi antioksidans u zelenom čaju, koji može biti koristan za zdravlje vaših zglobova, epigallocatechin-3-gallate, koji može uništiti molekule koje uzrokuju oštećenje zglobova.

Podijeli članak