Ove namirnice pomažu kod povišenog holesterola

6 namirnica za bolje zdravlje srca

Prije svega provjerite da li imate povišen holesterol!

Loše prehrambene navike najčešći su uzrok povišenog LDL holesterola čije visoke vrijednosti povećavaju rizik od bolesti srca i moždanog udara. Na žalost, većina ljudi s povišenim holesterolom nema dijagnosticiran ovaj poremećaj. Donosimo nekoliko savjeta kako sniziti i održavati zdravu razinu holesterola u krvi pomoću hrane.

Kafa

U jednoj su studiji znanstvenici saznali kako osobe koje redovno piju umjerene količine kafe rjeđe završe kod doktora i manje su zabrinuti zbog zdravlja srca.

Mlijeko

Jedan od najboljih načina za brigu o srcu je izbacivanje punomasnih mliječnih proizvoda iz prehrane, a umjesto njih konzumirati one s malim postotkom masnoće jer sadrže više proteina.

Maslinovo ulje

Puno soli i masnoća koje vam ne trebaju se nalaze u puteru pa ga lijepo pozdravite i zamijenite maslinovim uljem koji je odlična namirnica za održavanje holesterola u normalnoj razini.

Bjelanjak

Stručnjaci smatraju kako sastav bjelanjaka, koji su među osviještenim konzumentima zabrinutima za holesterol već odavno dobrodošla zamjena za cijelo jaje, može doprinijeti snižavanju povišenog pritiska, piše Science Daily. Laboratorijskom analizom znanstvenici su došli do zaključka kako sastojak bjelanjaka – peptid, jedan od građevnih komponenti proteina – snižava krvni pritisak.

Riba

Sadrže proteine i dobar izvor nezasićenih masnih kiselina, sadrži omega-6 i manje omega-3. Bogate su vlaknima te sadržajem fitosterola, što ih čini kombinacijom nutrijenata za odgovor kod povišenog holesterola i snižavanje „lošeg“ LDL holesterola.

Chia sjemenke

Bogate su nutrijentima, naime dvije kašike chia sjemenki sadrže oko 140 kcal, 4 grama proteina, 12 grama ugljikohidrata, od čega je 11 grama vlakana, 7 grama nezasićenih masnih kiselina te 205 miligrama kalcija. One su najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina, koje su povezane s velikim brojem zdravstvenih prednosti poput snižavanja holesterola i rizika pojave srčanih bolesti.

Podijeli članak