Šta trebate znati o pakiranju hrane za planinarenje?

Provedite vrijeme u prirodi

Planinarenje je odlična aktivnost koja ima brojne zdravstvene beneficije. Bilo da se radi o jednodnevnom putovanju ili planinarenju u trajanju od nekoliko dana, ova aktivnost može biti izrazito korisna za vas.

Većina nas, pogotovo početnici, tokom pakiranja pravi nekoliko uobičajenih grešaka koje se tiču hrane i odjeće. Hrana je vrlo bitan dio pakiranja, jer većina destinacija koje biramo ima vrlo malo dostupnih osnovnih potrepština. Prvo i najvažnije što trebate zapamtiti je da se spakujete "lagano" jer ćete svu težinu nositi na leđima i tako hodati satima.

Neke od uobičajenih grešaka koje se prave dok pakirate hranu za planinarenje:

Pakiranje previše ili premalo hrane

I prekomjerno pakiranje i potpakiranje dovode do problema na sredini puta. Planirajte svaki obrok i nosite hranu u skladu s tim. Nemojte pojesti svu hranu odjednom, već pokušajte zadržati hranu do kraja vašeg putovanja.

Pakovanje jedne vrste hrane

Uvijek treba spakovati različite vrste hrane, posebno one koje ne zauzimaju puno prostora u vašoj torbi. Izbjegavajte nošenje glomazne hrane. Trudite se da svaki obrok bude drugačiji, što vaše putovanje neće učiniti monotonim. Ne zaboravite ponijeti dovoljno raznovrsnih slastica kako biste obuzdali žudnju i glad.

Ne pakirate hranjive namirnice

Ovo je vrlo uobičajena greška koju ljudi prave. Planinarenje zahtijeva ogromnu količinu energije, pa je stoga potrebna pravilna ishrana kako biste uživali u ovoj aktivnosti. Ne pakujte tešku hranu, radije pakirajte hranu s višim hranjivim vrijednostima koju je lako pripremiti i nositi sa sobom.

Hrana koju obavezno trebate nositi:

Voda i energetski napici

Od velike je važnosti da se hidrirate. Prije nego što počne planinarenje i dok pravite pauze, morate popiti dovoljnu količinu vode. Nastavite piti malu količinu vode u svakih pola sata, umjesto da popijete jednu cijelu flašu odjednom. Energetski napici također vam mogu biti korisni, stoga spakujte jednu limenku visokokvalitetnog energetskog napitka u vaš ruksak.

Domaće energetske čokolade

Energetske čokolade su ključne za vrijeme putovanja. Napravite vlastitu čokoladu s pečenom zobi, sjemenkama po vašem izboru, suhim voćem, javorovim sirupom, tamnom čokoladom i prstohvatom soli.

Svježe voće

Nosite voće poput jabuka, banana, mandarina i narandži, koje ne samo da će suzbiti vašu glad, već će i dalje osiguravati potrebne hranjive sastojke.

Sendvič

Najlakši za pakiranje i najbrži obrok za napraviti je sendvič. U integralni hljeb stavite povrće po vašem izboru, sir, umak i ostale sastojke koje volite. Kad osjetite glad, jednostavno izvadite sendvič i jedite.

Suha hrana

Ne smije se zaboraviti pakiranje neke suhe hrane poput keksa, kolača i instant rezanaca. Kada vam ponestane svježe hrane, ta suha hrana vas može spasiti. Dakle, održavanje rezervnog obroka je neophodno. 

Podijeli članak