Namirnice koje trebate jesti radi prevencije raka crijeva

Ovo su namirnice koje vaš organizam treba

Rak crijeva je treći vodeći uzročnik smrti u svijetu. Iako se ne zna tačan uzrok nastanka ove vrste raka, znanstvenici su identificirali određene faktore.

Genetika je jedan od uzročnika, a ostali se povezuju sa stilom života i prehranom. Ovo su namirnice koje bi bilo dobro jesti.

Zeleno povrće

Brokula, kelj, zelena salata, zelje i drugo slično povrće slove za jake borce protiv raka. Sadrže brojne komponente koje se rješavaju supstanci koje uzrokuju razvoj raka prije nego one oštete DNA.

Mliječni proizvodi

Kalcij i vitamin D mogu pomoći u prevenciji razvoja raka crijeva. Kroz dan bi se trebalo unijeti 1200-1500 miligrama kalija.

Đumbir

Prema istraživanjima suplementi koji sadrže korijen đumbira, ako se konzumiraju 28 dana snižavaju šanse za upalnim procesima u crijevima za čak 28 posto! Ako želite, možete konzumirati 2 kašike naribanog svježeg đumbira u danu za jednak rezultat.

Zeleni čaj

Antioksidansi i spojevi koji se nalaze u čaju povezani su s manjim rizikom od određenih karcinoma. Zeleni čaj sadrži polifenole – prirodne hemikalije koje sadrže katehine koji uklanjaju slobodne radikale iz tijela i smanjuju upalne procese koji se povezuju s razvojem raka.

Luk i bijeli luk

I crveni luk i bijeli luk sadrže sulfide koji "čiste" karcinogene i sprečavaju razvoj kancerogenih stanica. U studiji koja je provedene od strane Iowa Women’s Health, žene koje su jele 1-2 čehna bijelog luka u sedmici smanjile su rizik za razvoj raka za čak 32 posto!

Losos

Prema pisanju magazina Mens Health manjak vitamina D može doprinjeti razvoju raka. Samo 85 g dnevno je dovoljna porcija kako biste zaštitili zdravlje dovoljnim unosom vitamina D.

Cjelovite žitarice

Integralne, odnosno cjelovite žitarice imaju veći udio vlakana zbog kojih duže ostaje osjećaj sitosti. Ovisno o žitarici, mogu sadržavati od 7 do 14% bjelančevina, odnosno proteina, kao i različite minerale, poput magnezija, željeza, selena, kao i nekih A, B i E vitamina. Svi ovi sastojci pomažu u prevenciji raka.

Podijeli članak