Moć vježbanja: Čak i kratki treninzi utiču na mozak kao i kofein

Najzdraviji stimulans

Uticaj vježbanja na tijelo je svima jasan, ali ono čega je manji broj ljudi svjestan jeste snažni uticaj na um koji nerijetko fascinira i same stručnjake.

Jedan od vrlo upečatljivih naučnih zaključaka je poređenje uticaja kratkog vježbanja od svega 20 minuta i svima dobro poznatog efekta nakon ispijanja šoljice kafe. Baš taj efekat kofeina učinio je kafu jednom od najomiljenijih namirnica na Planeti, a sada je potpuno jasno da bi se isti efekat mogao ostvarivati na još jedan način.

Prema novom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature Scientific Reports, istraživači su ispitanike nasumično podijelili u dvije grupe, jedni su trebali piti kafu, a drugi 20 minuta izvoditi određene vježbe.

Obje grupe ispitanika su prvo podvrgnute ispunjenju zadataka, zatim su dobili provjeravane vrste stimulacije (kofein i vježbu), da bi na kraju ponovo obje grupe bile podvrgnute testiranjima kroz ispunjenje zadataka, kako bi se uvidjele razlike između efekata kofeina i vježbanja na mozak.

Interesantan zaključak je bio taj što konačni rezultati bili vrlo slični i kod osoba koje su popile kafu i kod osoba koje su odradile kratki 20-minutni trening. Uz to, utvrđeno je da vježbanje može osigurati jednako poboljšanje raspoloženja i izoštravanje fokusa kao i najpoznatiji stimulans, s tim da se istovremeno izbjegavaju nuspojave kofeina kao što su ansksioznost i nesanica.

Također, vrlo značajno je napomenuti da su istraživači utvrdili kako vježbanje ozbiljno može olakšati i sam proces odvikavanja od kofeina kod osoba koje su iz nekog razloga odlučile da prestanu ili znatno smanje svoj dnevni unos kafe.

Podijeli članak