Vodič pravilne ishrane za zdravu jetru

Šta jesti, a šta izbjegavati?

Ako sadržaj masti u vašoj jetri postane previsok, onda može doći do stanja masne jetre, što ako se ne liječi, može dovesti do ciroze jetre. Jetra je drugi po veličini organ u ljudskom tijelu, koji igra važnu ulogu u obavljanju različitih tjelesnih funkcija. 

Većina nas je svjesna činjenice da je jetra odgovorna za filtriranje krvi koja dolazi iz probavnog trakta, prije nego što ju je prenosi u ostatak tijela. To pomaže u detoksikaciji hemikalija i metabolizira lijekove. Jetra stalno pomaže u borbi protiv različitih infekcija, kontroli holesterola i reguliranju šećera u krvi.

Jetra je dio probavnog sistema i njene uloge uključuju detoksikaciju, sintezu proteina i proizvodnju hemikalija koje pomažu u probavi hrane. Evo nekih od najgorih i najboljih namirnica za ovaj organ. Osim što treba izbjegavati alkohol i pušenje, treba upamtiti konzumaciju zdrave hrane kako bi organ bio zdrav.

Šta konzumirati?

Bijeli luk

Bijeli luk je superhrana koja ima mnoštvo zdravstvenih koristi, uključujući i zaštitu i čišćenje vaše jetre. Možemo reći da se radi o najstarijem lijeku na svijetu jer bijeli luk sadrži alicin, komponentu koja djeluje kao snažan "čistač" organizma.

Zobeno brašno

Istraživanja su pokazala da zobeno brašno sadrži puno vlakana, koja pomažu u lučenju trbušne masti. Ovo je odličan način da se smanji rizik od nekoliko različitih bolesti jetre.

Voda

Voda je potrebna organizmu više od bilo koje druge supstance – uključujući i hranu. Ona ispire štetne tvari iz organizma, te vas hidratizira i daje vam potrebnu energiju za čitav dan.

Brokule

Brokule se mogu smatrati korisnim u zaštiti od bezalkoholnih bolesti masne jetre. Ovo povrće, može biti bitan dio zdrave ishrane, a posebno je korisno za detoksikaciju jetre.

Čaj

Istraživanja također otkrivaju da pijenje dvije do tri šoljice čaja dnevno može zaštititi jetru od oštećenja uzrokovanih s previše alkohola ili konzumiranjem nezdrave prehrane. Zeleni, crni, čaj od mente i kamilica su odlični izbori za vaš organizam.

Artičoke

Iako imaju zaštitnički utjecaj na ćelije jetre, artičoke mogu pomoći u regeneraciji jetre i poboljšati njenu funkciju. One također podržavaju proizvodnju žuči, koja je važna za probavu i asimilaciju vrijednih sastojaka. Određena istraživanja su pokazala da artičoke mogu sniziti i razinu triglicerida.

Šta izbjegavati?

Masna hrana

Brza hrana sadrži puno zasićenih masti, koje nisu dobre za vašu jetru. Konzumiranje previše brze i nezdrave hrane može dovesti do upale jetre.

Šećer i proizvodi sa šećerom

Proizvodi od šećera mogu lako uzrokovati oštećenje jetre. Šećer se pretvara u masti i može izazvati masnu bolest jetre.

Podijeli članak