Namirnice koje nipošto ne bi trebali prati prije kuhanja

Oprezno sa ovim namirnicama

Iako većina ljudi misli kako sve treba oprati jer je čisto sinonim za zdravo, to nije uvijek istina, posebno kod namirnica gdje postoji mogućnost potenciranja bakterija te slučajeva trovanja hranom.

Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrokom širenja bakterija pa i trovanja, a prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila oko pranja hrane, odnosno koje namirnice nipošto ne bi trebalo prati prije kuhanja, a koja se obavezno pere. Među takvim namirnicama su sljedeće:

Jaja

Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namjena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa se jaja ne bi trebalo prati već normalno kuhati i potom oguliti.

Piletina

Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Ustanovili su da dvije petine ljudi sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu. Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Ono što možete učiniti jeste pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso

Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, svinjetine i janjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno rješava - visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Dobro bi bilo prije kuhanja višak mesnog soka s površine obrisati papirnim ubrusom, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.

Tjestenina

Profesionalni kuhari pranje tjestenine vide najveći grijeh koji možete počiniti u kuhinji, jer voda uklanja škrob koji pomaže bolje apsorbirati umak koji ćete poslužiti s njom. Tako se tjestenina ne bi trebala prati ni nakon kuhanja, a jedine su iznimke tjestenina koju ste skuhali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tavi. 

Gljive

Ovu namirnicu, zbog svoje spužvaste strukture s iznimnom moći upijanja, nikad ne treba prati ili namakati u vodi. Ako vam se čine prljave, naprosto ih ogulite s nožićem ili ih pak obrišite papirnim ubrusom. Gljive treba guliti samo ako je došlo do promjene boje, a bez obzira na boju, treba odrezati donji dio stručka gljive.

Podijeli članak