8 sigurnih razloga zašto trebate jesti karfiol

Ponudite tijelu ono što mu treba

Obiluje vitaminima, antioksidansima i vlaknima, a ima vrlo malo kalorija. Većinu sastava čini voda, a dokazano štiti od različitih vrsta karcinoma.

Karfiol je iznimno zdrav i pun hranjivih sastojaka.  Sadrži i jedinstvene biljne spojeve koji mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i rak. Donosimo 8 razloga zašto ga treba jesti u hladnijim danima:

Malo kalorija, a obilje vitamina

Ima vrlo malo kalorija, u 128 grama tek 25 kalorija, a obiluje vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C, K, B6, folnom kiselinom, manganom, magnezijem i kalijem.

Sadrži puno vlakana

Karfiol je bogat vlaknima, što je korisno za cjelokupno zdravlje. Jedna šolja karfiola sadrži 3 grama vlakana, što je 10% dnevnih potreba odraslog čovjeka. Vlakna su važna jer hrane zdrave bakterije u crijevima koje pomažu u smanjenju upale i promiču zdravlju probave.

Bogat je antioksidansima

Antioksidansi su neophodni našem tijelu jer štite stanice od  štetnih slobodnih radikala i upala. Karfiol je posebno bogat glukozinolatima i izotiocijanatima, dvjema skupinama antioksidansa za koje se pokazalo da usporavaju rast stanica karcinoma.

Pomaže u mršavljenju

Karfiol ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u mršavljenju. Prvo,  ima jako malo kalorija, a zasitan je. Može poslužiti i kao niskokalorična zamjena za visokokaloričnu hranu, poput riže i brašna. Kao dobar izvor vlakana, karfiol usporava probavu i potiče osjećaj punoće. To može automatski smanjiti broj kalorija koje pojedete tokom dana. Karfiol sadrži jako puno vode, zapravo 92 posto njezine težine čini voda, što također pridonosi mršavljenju.

Bogat je kolinom

Riječ je o ključnoj hranjivoj tvari koja nedostaje mnogima. Kolin ima važnu ulogu u očuvanju staničnih membrana, sintetiziranju DNK i radu metabolizma. Važan je za razvoj mozga i proizvodnju neurotransmitera koji su potrebni za zdrav živčani sistem. Štoviše, pomaže u sprječavanju nakupljanja holesterola u jetri.

Sadrži sulforafan

Riječ je o snažnom antioksidansu koji posebno pomaže u suzbijanju razvoja raka inhibiranjem enzima koji su uključeni u rak i rast tumora. Prema nekim istraživanjima, sulforafan također može imati potencijal zaustaviti rast raka uništavanjem već oštećenih stanica.

Možete ga koristiti umjesto žitarica i mahunarki

Ne samo da je ovo fantastičan način povećanja unosa povrća, već je posebno koristan onima koji slijede dijetu s malo ugljikohidrata.

Lako ga je koristiti u prehrani

Karfiol možete kuhati, peće ili koristiti u umacima. Možete ga dodati u supu, napraviti supu od njega i brokule, dodati ga u pire krompir ili rižu. Odličan je i samo skuhan te posut maslinovim uljem i sa malo soli.

Podijeli članak