Problemi sa menstrualnim ciklusom koje ne smijete ignorisati

Obratite pažnju na ove probleme

Osim nesnosnih akni i bubuljica, naglih promjena u raspoloženju te bolova u trbuhu, menstrucija može nositi i niz drugih pridruženih tegoba. Otkrivamo kad se i oko čega zabrinuti

Posve je jasno da izostanak menstruacije zahtijeva odlazak liječniku, ali postoje i drugi problemi ciklusa zbog kojih bi trebalo posjetiti ginekologa, piše Glamour.

U sat vremena propušta uložak ili tampon, a krvarenje traje više od sedam dana

Stručni medicinski termin za pretjerano obilne ili dugotrajne menstruacije je menoragija. S tim se problemom susreće više od 10 miliona žena u SAD-u, odnosno svaka peta žena prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Riječ je o menstruacijama koje bi se uklopile u svaki horor film, ali ima žena koje čak ni ne shvaćaju da imaju problem.

Bolne menstruacije

Ako zbog ciklusa trpite snažne bolove te vas oni sprječavaju da tog dana uopšte ustanete iz kreveta, svakako trebate posjetiti liječnika. Oni će vam obično propisati antiupalne nesteroidne lijekove, budući da oni blokiraju hemikalije nalik hormonima, prostaglandine, koji uzrokuju grčeve maternice.

Dolazi kad je ne očekujete

Nepravilni ciklus može prouzrokovati niz zdravstvenih problema poput stresa, ali i nešto ozbiljnije dijagnoze. Uzrok mogu biti problemi sa štitnjačom poput hipotireoze, kad žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona. U tom slučaju simptomi mogu biti i obilnije mjesečnice, umor, konstipacija, suha koža i naglo debljanje.

Izostala mjesečnica

Ponekad mjesečnica izostane zbog stresa, ali ako se takvo stanje javlja učestalije, svakako se konsultujte sa liječnikom. Izostanak najmanje tri ciklusa kvalificira se kao amenoreja, a uzroci mogu varirati od trudnoće do policističnih jajnika. Pretjerana tjelovježba također može biti uzrok izostanka mjesečnice, kao i dojenje. Menstruacija nakon poroda kod nekih žena ne dolazi sve dok doje.

Spotting

Kapljično krvarenje ili spotting koje se javlja između menstruacija može biti posve normalno, posebno u situacijama kad ste započeli koristiti drugi tip kontracepcije ili ste trudni. Ali ako se ništa nije promijenilo u životu, a vama se pojavljuje spotting, vrijeme je za hitan odlazak liječniku. Uzrok može biti polip na maternici, ali i upala uzrokovana klamidijom, gonorejom ili drugim uzročnicima. Također, spotting može biti jedan od simptoma raka cerviksa.

Nagle promjene raspoloženja

Ako prije menstruacije patite od naglih i učestalih promjena raspoloženja, to može biti dio predmenstrualnog sindroma poznatijeg kao PMS. Ali ako osjećate iritaciju, ljutnju i više vas ne raduju stvari kojima se inače veselite, možda patite od predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD). Simptomi su snažniji oko sedam dana prije menstruacije, a već s početkom mjesečnice polako posustaju.

Migrena

Među učestalijim tegobama povezanim sa ciklusom kod žena je i glavobolja koja se kod nekih može očitovati kao migrena. Obično se ne javlja slučajno niti je uzrok menstruacija, nego dolazi češće kod žena koje su i ranije imale napade migrene. Tegobe spontano prolaze već nakon prvog ili drugog dana krvarenja. Pomažu lijekovi protiv bolova, ili drugi medikamenti koje će vam propisati liječnik ovisno o ozbiljnosti vašeg stanja.

Podijeli članak