Priprema za izlazak: Šta jesti prije konzumiranja alkohola?

Izbjegnite mamurluk

Ono što jedete prije konzumiranja alkohola može imati ogroman utjecaj na to kako ćete se osjećati na kraju noći - i tokom sljedećeg jutra.

Zapravo, odabir prave hrane prije nego što se prepustite alkoholu može vam pomoći u kontroli gladi, uravnoteženju elektrolita i smanjenju štetnih učinaka povezanih s alkoholom. Suprotno tome, odabir loše hrane može uzrokovati nadutost, dehidraciju, žgaravicu i lošu probavu. Body.ba vam donosi najbolje namirnice koje možete jesti prije konzumiranja alkohola:

Jaja

Grickanje namirnica bogatih proteinima, kao što su jaja, prije konzumiranja alkohola, može pomoći u odgađanju apsorpcije alkohola. Uz to, proteini su makrohranjivi sastojci koji će vas zasititi na duže vrijeme, a jaja obiluju ovim nutrijentom.

Zob

Zob je odličan izvor vlakana i proteina, koji povećavaju osjećaj punoće i smanjuju djelovanje alkohola. Osim toga, zob je bogata željezom, vitaminom B6 i kalcijem. Osim zobenih pahuljica, konzumirajte pecivo, granole i smoothieje od zobi.

Banane

Banane su izvrsna grickalica koju možete imati pri ruci prije pijenja alkohola. Banane mogu usporiti apsorpciju alkohola u vaš organizam. Uz to, ova voćka sadrži visoku količinu kalija, što može spriječiti neravnotežu elektrolita koja se povezuje s konzumiranjem alkohola. Budući da se sastoje od gotovo 75% vode, banane vam također mogu pomoći da ostanete hidrirani.

Losos

Losos je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, a to su esencijalne masne kiseline povezane s mnogim zdravstvenim prednostima. Neka istraživanja na životinjama pokazuju da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju štetnih učinaka alkohola, uključujući i upalu mozga uzrokovanu konzumiranjem alkohola. Losos je također bogat proteinima, što može usporiti apsorpciju alkohola.

Grčki jogurt

Nudi savršenu ravnotežu proteina, masti i ugljikohidrata, nezaslađeni grčki jogurt jedna je od najboljih namirnica koju možete pojesti prije noći konzumiranja alkohola. Grčki jogurt vam zahvaljujući proteinima može pomoći da se čitavu noć osjećate puno, kako biste spriječili žudnju za hranom koju može poticati alkohol.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su odličan izvor vlakana i proteina, kao i važnih mikrohranjivih sastojaka poput mangana, magnezija, fosfora i kalcija. Vlakna vam mogu usporiti apsorpciju alkohola u krvotok. Uz to, chia sjemenke su bogate antioksidansima, poput galne kiseline i kofeinske kiseline, koji sprječavaju oštećenja ćelija i štite jetru.

Bobičasto voće

Bobice poput jagoda, kupina i borovnica su pune hranjivih sastojaka i vitamina C i K. One su također bogate vodom i pomažu vam da ostanete hidrirani, što smanjuje učinke alkohola i sprječava dehidraciju. Nadalje, jedenje hrane bogate antioksidansima poput bobica može zaštititi vaše ćelije od oštećenja izazvanih alkoholom.

Grejpfrut

Grejpfrut je aromatično citrusno voće koje svakom obroku daje snažnu dozu vlakana, vitamina C i vitamina A. Sadrži i naringenin i naringin, dva antioksidacijska spoja za koja je dokazano da sprječavaju oštećenje jetre i pomažu u optimizaciji zdravlja jetre. Uz to, jedno ispitivanje pokazalo je da pijenje soka od grejpa povećava razinu nekoliko enzima koji su uključeni u rad jetre i detoksikaciju.

Avokado

Bogat zdravim mononezasićenim mastima, avokado je jedna od najboljih namirnica koje možete jesti prije konzumiranja alkohola. To je zato što masti treba puno više vremena za probavu od proteina ili ugljikohidrata, što može pomoći u usporavanju apsorpcije alkohola u vaš krvotok.

Kvinoja

Kvinoja je cjelovita žitarica s visokom količinom proteina, vlakana i velikog broja esencijalnih mikronutrijenata. Bogata je magnezijem i kalijem - dva minerala koja mogu pomoći u smanjenju neravnoteže elektrolita uzrokovane konzumiranjem alkohola.

Podijeli članak