Hranu je moguće zasladiti i bez šećera

Tri jednostavna načina da hranu učinite slatkom

Postoji nekoliko jednostavnih načina da zasladite obroke i bez dodavanja šećera: pomoću orašastog voća i sjemenki, nekih od začina, poput vanilije, cimeta i muškatnog oraščića.

Dosad ste vjerovatno već naučili da je smanjenje unosa šećera jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe i svoje zdravlje. Ali, ne radi se samo o raznim čokoladnim pločicama i sokovima koji su prepuni šećera. Naime, dodani šećeri nalaze se u oko 70 posto procesuirane hrane, uključujući i prašak od kojega se prave instant supe, razni umaci, preljevi za salate, pa čak i hrana koja se često smatra zdravom, kao što su žitarice, namazi od orašastih plodova, pa i neki 'zdravi napitci'.
Dnevni limit unosa šećera u organizam je 24 grama za žene, ili 36 grama za muškarce, što je oko 6, odnosno 9 čajnih kašika šećera. Za djecu se preporučuje od 12 do 24 grama, odnosno 3 do 6 kašika. Ali djeca mlađa od dvije godine ne bi uopšte trebala konzumirati šećer, jer je to kritično razdoblje u njihovom razvoju tokom kojega se formira osjećaj za okus.

Povrće i voće bogato vlaknima

Zrelo, svježe voće, poput banana, krušaka i ananasa, zajedno s povrćem, kao što je slatki krompir, dodaje prirodno slatki okus bez dodanog šećera. Stručnjaci ističu kako postoji važna razlika između dodanog konzumnog šećera i onog koji prirodno postoji u voću i povrću. Razlika je u vlaknima, u tome što ona pomažu apsorbirati šećer u organizmu i čine ga lakšim za obradu. Također, potiču osjećaj sitosti.

Orašasti plodovi i sjemenke

Ove namirnice spadaju u još jednu tajnu kako dobiti slađi okus, a bez dodanog šećera. Prepržite orašaste plodove kratko, jer će im to pojačati okus, a osim što će zasladiti hranu, dodaju i posebnu notu okusa.

Začini

Začini su esencijalni element kuhinje u kojoj se rješavamo viška šećera. U to se ubrajaju vanilija, cimet i muškatni oraščić, koji dodaju slatkoću bez dodanog šećera. Imajte na umu da neki brendovi vanilije sadržavaju dodani šećer, pa ih je bolje izbjegavati.

Podijeli članak