Zaštitite zdravlje vaše jetre uz ove namirnice

Najbolja hrana za zdravu jetru

Jetra ima vitalnu funkciju u našem tijelu. Ona je odgovorna za razgradnju ugljikohidrata, stvaranje glukoze i detoksikaciju tijela. Također pohranjuje hranjive tvari i stvara žuč, koja je neophodna za pravilno probavljanje i apsorpciju hranjivih tvari u tijelu. Mnogo je namirnica koje mogu biti korisne za vašu jetru.

S obzirom na to da je zdravlje jetre od vitalne važnosti za vaše opće zdravlje, disfunkcija može dovesti do bolesti metabolizma i jetre, pa čak i do dijabetesa tipa 2. Iako je možda nemoguće upravljati svim faktorima rizika, konzumiranje određene hrane i pića može pomoći u promicanju zdravlja jetre, a u nastavku pogledajte najbolje namirnice za to:

Kafa

Čini se da je kafa dobra za jetru, posebno jer štiti od problema poput bolesti masne jetre. U jednom istraživanju se navodi da dnevni unos kafe može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti ovog organa. Također može zaštititi jetru od štetnih stanja, poput raka. Istraživanje iz 2014, koje je objavljeno u časopisu Clinical Gastroenterology sugeriše da zaštitni učinci kafe nastaju zbog toga kako utječe na jetrene enzime. Kafa povećava i zaštitne antioksidante u jetri, te tako zaustavlja nakupljanje masti na jetri. Spojevi u kafi također pomažu jetrenim enzimima da očiste tijelo od tvari koje izazivaju rak.

Zobena kaša

Konzumiranje zobene kaše jednostavan je način dodavanja vlakana u vašu ishranu. Vlakna su važan alat za probavu, a specifična vlakna u zobi mogu biti osobito korisna za jetru. Zob i zobena kaša sadrže spojeve koji se nazivaju beta-glukani. Kako pokazuje istraživanje iz 2017, beta-glukani su vrlo biološki aktivni u tijelu. Pomažu u moduliranju imunološkog sistema i borbi protiv upale, a mogu biti korisni u borbi protiv dijabetesa i pretilosti.

Zeleni čaj

Konzumiranje zelenog čaja može pomoći u smanjenju ukupnog sadržaja masti. Istraživanje iz 2015. u Svjetskom časopisu za gastroenterologiju naglašava da zeleni čaj može pomoći u smanjenju ukupnog sadržaja masti, borbi protiv oksidativnog stresa i smanjenju drugih znakova bolesti masne jetre. Važno je napomenuti da čaj može biti bolji od ekstrakta, jer neki ekstrakti mogu oštetiti jetru, a ne liječiti je.

Bijeli luk

Dodavanje bijelog luka u ishranu također može pomoći u poticanju zdravlja jetre. Istraživanje iz 2016. godine primjećuje da konzumiranje bijelog luka smanjuje tjelesnu težinu i masti u tijelu. Ovo je korisno, obzirom na to da prekomjerna težina i masnoća doprinose brojnim bolestima jetre.

Bobičasto voće

Mnoge tamne bobice, poput borovnica, malina i brusnica, sadrže antioksidante koji se nazivaju polifenoli, a koji mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja. Kao što istraživanje u Svjetskom časopisu za gastroenterologiju sugeriše, redovno jedenje bobica također može pomoći u poticanju imunološkog sistema.

Grožđe

Grožđe, sok od grožđa i sjemenke grožđa su bogati antioksidansima koji mogu pomoći jetri, te smanjiti upalu i spriječiti oštećenje jetre. Jedenje cjelovitog grožđa je jednostavan način da dodate ovo voće u ishranu, a dodavanje ekstrakta sjemenki grožđa u ishranu također vam može pružiti potrebne antioksidante.

Grejpfrut

Grejp sadrži dva glavna antioksidansa: naringin i naringenin. Oni mogu pomoći u zaštiti jetre od ozljeda smanjujući upalu tako što štite jetrene ćelije. Spojevi također mogu smanjiti nakupljanje masti u jetri i povećati enzime koji sagorijevaju masti. Ovo može učiniti grejpfrut korisnim alatom u borbi protiv bolesti masne jetre.

Kruška

Sok od kruške, kao i cjelovita voćka, također mogu biti korisni za zdravlje jetre. Većina istraživanja se fokusira na ekstrakte ploda kruške, pa su potrebna neka dodatna istraživanja koja su usredotočena na voće ili sok. Ipak, jasno je da je ova voćka korisna za čišćenje ovog vitalnog organa.

Masna riba

Kao što pokazuje istraživanje u Svjetskom časopisu za gastroenterologiju, konzumiranje masne ribe i dodataka ribljeg ulja može pomoći u smanjenju utjecaja loših masti na jetru. Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje su dobre masti koje pomažu u smanjenju upale. Ove masti mogu biti posebno korisne za jetru, jer se čini da sprječavaju nakupljanje viška masnoća i održavaju razinu enzima u jetri.

Orasi

Jedenje orašastih plodova je još jedan jednostavan način da očuvate zdravu jetru i zaštitite je od brojnih opasnih bolesti. Orašasti plodovi uglavnom sadrže nezasićene masne kiseline, vitamin E i antioksidante. Ovi spojevi mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog stresa i smanjenju upale.

Podijeli članak