Namirnice koje povećavaju testosteron

Za bolje zdravlje muškaraca

Testosteron je muški hormon koji utječe na mnoge funkcije u vašem tijelu. On je odgovoran za zdravlje kostiju i mišića, te proizvodnju sperme i rast kose.

Testosteron možete gubiti starenjem, kao i ako patite od hroničnih bolesti. Hipogonadizam, koji se naziva i niskim testosteronom, često se medicinski liječi kako bi se spriječili budući zdravstveni problemi. Za upravljanje nivoom testosterona važno je ukupno uravnoteženje hormona. Iz tog razloga je važno konzumirati balansiranu i zdravu ishranu.

Dva hranjiva sastojka koja su posebno važna za vašu ishranu su vitamin D i cink, a oba su odlična za stvaranje testosterona. U nastavku vam donosimo hranu koja je bogata ovim sastojcima, te će vam povećati nivoe testosterona u tijelu:

Tunjevina

Tuna je bogata vitaminom D koji je povezan s dužim životnim vijekom i proizvodnjom testosterona. Tuna je zdrava hrana bogata proteinima, te sadrži jako malo kalorija. Bilo da odaberete konzerviranu ili svježu, jedenje ove ribe može biti prirodan način povećanja testosterona. Konzumiranje tunjevine zadovoljava vaše dnevne potrebe za vitaminom D. Ako niste ljubitelj tune, razmislite o drugim ribljim izvorima vitamina D, kao što su losos ili sardine. Upamtite da je umjerenost ključna. Težite ka konzumiranju najviše dvije do tri porcije sedmično, kako biste smanjili unos žive koja se nalazi u morskim plodovima.

Mlijeko s malo masti

Mlijeko je sjajan izvor proteina i kalcijuma. Djeca i žene se ohrabruju da piju mlijeko za bolje zdravlje kostiju, ali mlijeko također može da održava jake kosti muškaraca. Sadržaj vitamina D također može održavati kontrolu testosterona. Obavezno odaberite mlijeko koje je obogaćeno vitaminom D. Odaberite opcije s malo masnoće, koje imaju iste hranjive sastojke kao i cijelo mlijeko bez svih zasićenih masti.

Jaja

Jaje, tačnije žumanjak, je još jedan odličan izvor vitamina D. Iako holesterol u jajima ima lošu reputaciju, žumanjci sadrže više hranjivih sastojaka od bjelanjka. Holesterol iz žumanjka može pomoći ako imate nisku razinu testosterona. Ako nemate postojeće probleme s holesterolom, svakodnevno se pobrinite da pojedete barem jednom jaje.

Zobene žitarice

Jaja nisu jedina hrana za doručak koja može pomoći u poboljšanju niske razine holesterola. Određeni brendovi žitarica obogaćeni su vitaminom D, a da ne spominjemo ostale hranjive tvari za zdravlje. Razmislite o uključivanju obogaćenih žitarica u svoj doručak kako biste započeli svoj dan i povećali nivo testosterona. Dodajte i nekoliko bobičastih plodova za još bolji okus i porast energije.

Kamenice

Cink je neophodna hranljiva tvar tokom puberteta, a njegovi učinci mogu kontrolisati muške hormone tokom cijele odrasle dobi. Muškarci koji imaju nizak testosteron imaju koristi od povećanja unosa cinka. Kamenice su dobri izvori ovog minerala.

Govedina

Postoje zdravstvene zabrinutosti zbog prevelike konzumacije crvenog mesa. Previše konzumiranja crvenog mesa povezano je s određenim karcinomima, poput raka debelog crijeva. Ipak, neki dijelovi govedine sadrže hranjive tvari koje mogu povećati testosteron. Goveđa jetra, na primjer, izuzetan je izvor vitamina D, dok mljevena govedina sadrži cink.

Grah

Kada je riječ o zdravlju muških hormona, grah može ponuditi više koristi nego što mislite. Bijeli i crni grah su izvori vitamina D i cinka. Pečeni grah također nudi ove hranjive sastojke, ali trebat će vam dodatni izvori u vašoj dnevnoj ishrani.

Podijeli članak