Moćni cimet može stabilizirati razinu šećera u krvi

Začin koji vrijedi uključiti u ishranu

Začine obično koristimo kako bismo poboljšali okus jela koje pripremamo, ali često zaboravljamo da se oni rade od biljaka. Cimet nije samo za uživanje u štrudli od jabuke ili voćnom čaju. Pozitivno djeluje na razinu šećera i holesterola u krvi.

Cimet može pomoći dijabetičarima jer pojačava osjetljivost na inzulin i tako uravnotežava razinu šećera u krvi. Stimuliše receptore inzulina, istovremeno inhibirajući enzime koji ga inaktiviraju. Ovo dvostruko djelovanje pospješuje stanično korištenje glukoze.

Istraživanje pakistanskih i američkih znanstvenika pokazalo je kako cimet može poboljšati osjetljivost na glukozu kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Konzumiranje jednog grama cimeta dnevno kroz 40 dana smanjuje razinu glukoze za 18 do 29 posto. Također, ispitanici su imali niže razine holesterola za 12-26 posto, a razina triglicerida se smanjila za 25 do 30 posto.

Za pozitivno djelovanje cimeta na organizam dovoljno je konzumirati pola čajne kašike ovog začina na dan. Posipajte ga po voću, ali ako vam je to preuobičajeni recept, probajte ga s kuhanim krompirom ili pečenom piletinom. Osim u čaj, možete ga dodati u supu ili varivo.

Podijeli članak