Tri najbolje vježbe za noge koje se izvode s bučicama

Itekako ih je moguće iskoristiti

Par bučica je vjerovatno i najbolji dio opreme za vježbanje koji se može nabaviti za kućnu upotrebu.

Uz samo dva jednoručna tega srednje težine, moguće je vježbati kompletno tijelo i bez problema jačati i povećavati mišiće, a to važi čak i za noge za koje veliki dio vježbača vjeruje da bez šipke i bez sprava jednostavno nije moguće efikasno djelovati na kvadricepse, zadnje lože i listove.

Dokaz za to su tri vrhunske vježbe s bučicama uz koje je moguće izvrsno "pogađati" mišiće nogu, a čije izvođenje je često viđeno čak i među profesionalcima unutar najopremljenijih teretana.

Iskorak s bučicama

Iskorak je bez imalo sumnje jedna od najboljih vježbi za donji dio tijela, a to se posebno odnosi na verziju sa dodatnim opterećenjem. Dok to opterećenje može biti u vidu šipke i tegova na ramenima ili nekog drugog tereta, verzija sa bučicama je definitivno najugodnija i najjednostavnija. Dužinom iskoraka moguće je uticati na povećanje tenzije na kvadricepse odnosno zadnje lože, a sve ovisno o konkretnim ciljevima vježbača.

Mrtvo dizanje s ispravljenim nogama

Mrtvo dizanje s pravim nogama je vrhunska vježba za zadnje lože uz koje se pravi snažno istezanje, a zatim i pravi snažna kontrakcija prilikom podizanja. Također je verzija ove vježbe s bučicama ujedno i najugodnija i najefikasnija za izvođenje, a može se prilagoditi kako početnicima, tako i vrhunskim profesionalcima koji istu mogu izvoditi i s parom najvećih bučica koje postoje u teretani.

Čučanj s dvjema bučicama ili pehar čučanj sa jednom

Čučanj je uvijek nezaobilazna vježba za mišiće nogu, a verzija sa bučicama kao dodatnim opterećenjem, podiže je na viši nivo. Dok izvođenje običnih čučnjeva sa dvjema bučicama i nije naročito ugodna i praktična verzija vježbe, goblet ili pehar čučanj koji se izvodi s jednom većom bučicom, predstavlja dosta lakšu i ugodniju verziju.

Uz malo kreativnosti svaki dio opreme se može iskoristiti na više načina i za vježbanje bilo kog dijela tijela, ali zbog zaista širokih mogućnosti primjene, bučice jednostavno nemaju konkurenciju.

Podijeli članak