Zdrava hrana koja nema rok trajanja

Kako opremiti dom tokom perioda kada se savjetuje da ne izlazite

Jedan od problema cjelovite, prirodne hrane je taj što ove namirnice imaju tendenciju da se brzo pokvare. Stoga se zdrava ishrana povezuje s čestim odlascima u prodavnicu. Ako želite biti sigurni i ostati kući, naročito tokom perioda kada se savjetuje da ne napuštate dom zbog koronavirusa, onda se opremite ovim namirnicama.

Body.ba vam donosi 13 namirnica koje možete dugo čuvati a da se ne pokvare, sve dok imate odgovarajuće uvjete i temperaturu:

Orašasti plodovi

Uz toliko mogućnosti izbora, orašasti plodovi su sjajan izvor proteina, masti i vlakana. Osim toga, možete ih dodati salatama, tortama i smoothiejima.

Konzervisano meso i morski plodovi

Konzervisano meso i morski plodovi mogu trajati 2-5 godina. Odaberite visokokvalitetne proizvode, koji su odličan izvor proteina, a u slučaju ribe, birajte one koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, poput tune i sardina.

Žitarice

Žitarice vam mogu trajati godinama, sve dok ostaju suhe i nepropusno zatvorene. Ako pratite ishranu bez glutena, onda razmislite o dodavanju riže, heljde i zobi bez glutena u vašu ishranu.

Tamna čokolada

Tamna čokolada može trajati 4-6 mjeseci nakon isteka roka, ako se čuva na hladnom i suhom mjestu. Odličan je izvor vlakana, magnezijuma i mnogih drugih važnih hranjivih materija.

Konzervisano voće i povrće

Konzervisano voće i povrće koje je fermentirano ili kiselo može trajati godinama. Prodaje se u hermetički zatvorenim posudama, te se obično pakuje u kiseloj otopini. Kada kupujete voće u konzervi, obavezno odaberite vrste koje ne sadrže puno šećera.

Sušeno voće

Sušeno voće je prepuno raznih hranjivih sastojaka, uključujući vlakna. Međutim, trebali biste ga konzumirati umjereno zbog visokog sadržaja šećera i kalorija.

Konzervirano kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko ima veliku količinu zasićenih masti, a ova vrsta masti ima tendenciju da bude stabilna i ne može se tako lako pokvariti. Kada se kokosovo mlijeko u konzervi pravilno zatvori, postat će otporno na kvarenje duže od godinu dana.

Sušeni grah

Grah je jedan od najboljih izvora proteina za dugoročno čuvanje. Ima prirodno nizak sadržaj vlage i može trajati godinama. Uz to, grah spada među najhranjivije namirnice koje možete jesti. Bogat je proteinima, vlaknima i raznim važnim mineralima, poput magnezijuma.

Sušeno meso

Baš kao i sušeni grah, sušeno meso može biti odličan izbor ako tražite opcije s puno proteina. Gotovo bilo koje meso može se sušiti i čuvati do godinu dana ili više, sve dok se čuva u hermetički zatvorenom pakovanju.

Med

Med je prirodni antibiotik zbog velikog sadržaja šećera i iznenađujuće niskog sadržaja vlage. Stoga pravilno skladišten med može trajati godinama. U stvari, neki tvrde da se med nikada ne može pokvariti. Ako želite koristiti zaslađivač, med je zdraviji od rafiniranog šećera. Ipak, treba ga konzumirati umjereno.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je bogato zasićenim masnoćama i može trajati godinama na sobnoj temperaturi. Kokosovo ulje može biti odlična zamjena suncokretovom, te ga možete koristiti za njegu kože i kose.

Sjemenke

Mnoge vrste sjemenki su bogate proteinima, mastima i vlaknima. Probajte sjemenke lana, chia, suncokreta i bundeve, te ih dodajte salati ili ih grickajte samostalno.

Sirće

Pošto je sirće blaga kiselina, teoretski nema rok trajanja, sve dok ostaje dobro zatvoreno. Isto vrijedi i za jabukovo sirće, sve dok se čuva na hladnom i suhom mjestu.

Podijeli članak