Vitamin D je jedina hranjiva tvar koju vaše tijelo proizvodi kada je izloženo suncu. Međutim, obzirom na trenutnu situaciju zbog pandemije koronavirusa, mnogi ljudi neće provoditi dovoljno vremena na suncu.
Zdrava hrana koja sadrži visok udio vitamina D
Vitamin koji tijelo proizvodi kada je izloženo suncuStoga je jedan od odličnih načina da izbjegnete nedostatak ovog važnog vitamina, da ga dodate u ishranu. Evo 7 zdravih namirnica koje sadrže visok udio vitamina D:
Losos
Losos je popularna masna riba i sjajan izvor vitamina D. Divji losos sadrži oko 988 IU vitamina D po obroku, dok uzgojeni losos u prosjeku sadrži 250 IU. Ovu ukusnu ribu možete pripremati na brojne načine, a osim visokog vitamina D, losos je poznat i po sadržaju omega-3 masnih kiselina, koje su dobre za zdravlje srca.
Haringe i srdele
Haringa je riba koja se jede širom svijeta. Može se služiti sirova, konzervisana, dimljena ili kisela. Ova mala riba je i jedan od najboljih izvora vitamina D. Najbolje je jesti svježe haringe ako želite nadoknaditi nedostatak vitamina D. Ako ipak niste najveći ljubitelj svježe ribe, kisela haringa je također dobar izvor vitamina D. Osim haringe, sardine su također odličan izvor vitamina D, stoga ih vrijedi uključiti u ishranu.
Konzervisana tuna
Mnogi ljudi uživaju u konzervisanoj tuni zbog njenog ukusa i jednostavnih metoda skladištenja, također, ovo je mnogo jeftinija opcija od kupovine svježe ribe. Konzervisana tuna sadrži 268 IU vitamina D u obroku od 3,5 unce. Također je i dobar izvor niacina i vitamina K. Mnogi uživaju u konzervisanoj tuni zbog njezinog ukusa i jednostavnih metoda skladištenja.
Žumanjak
Ljudi koji uživaju u konzumiranju ribe trebali bi znati da morski plodovi nisu jedini izvor vitamina D. Cijela jaja su još jedan dobar izvor. Dok se većina proteina nalazi u bjelanjku, masnoća, vitamini i minerali nalaze se uglavnom u žumanjku.
Šampinjoni
Osim ostalih nutrijenata, jedan šampinjon ima od 2 do 5 IU vitamina D. Osim toga, pojedine studije su došle do zaključka da upravo šampinjoni pomažu ljudskom imunom sistemu tako što povećavaju proizvodnju ćelija koje štite i obnavljaju naša tkiva.
Cijeđena narandža
Sok od narandže sadrži kalcijum i vitamin D, te i ostale korisne minerale koji održavaju naše zube i kosti zdravima.
Ulje jetre bakalara
Ulje jetre bakalara je, vjerovali ili ne, jedan od najstarijih izbora mnogih potrebnih nutrijenata. Koristi se stoljećima, a mnogi narodi ga smatraju svetom hranom. Ulje je bogato omega tri masnim kiselinama, a vitamin D čini da ova kombinacija godi našem tijelu tako što djeluje protiv infekcija, smanjuje krvni pritisak i otklanja rizik od depresije. Zanimljivo je da ovo ulje pomaže čak i kod otoka ili bolova koje uzrokuje artritis.