Svestrane namirnice koje lako možete dodavati jelima i dugo skladištiti

Zdrava i ukusna hrana

Spremanje brzog, hranljivog obroka zahtijeva dobro opskrbljenu kuhinju. Međutim, mnoge popularne zdrave namirnice vrlo su brzo kvarljive i moraju biti iskorištene u roku od nekoliko dana.

Ipak možete zadržati brojne zdrave i dugotrajne namirnice u vašoj ostavi, zamrzivaču i frižideru i koristiti ih za pravljenje jela i grickalica bogatih hranjivim sastojcima - čak i kada nemate uobičajenu gotovu hrane. Body.ba vam donosi namirnice koje možete dugo skladištiti, zdrave su, a i izuzetno svestrane, te ih je lako dodati jelima:

Sušeni i konzervirani grah i leća

Grah i leća su među najzdravijom hranom koju možete jesti. Štoviše, sušeni i konzervirani grah i leća imaju vrlo dug rok trajanja, što ih čini vrhunskim neprobavljivim izborom hrane koji ćete zadržati u svojoj kuhinji. Konzervirsani grah može se čuvati u smočnici na sobnoj temperaturi (20 ℃) 2-5 godina, dok sušeni grah može trajati 10 ili više godina. Osušeni grah ima toliko dug rok trajanja, jer mu nedostaje vlage potrebne za poticanje rasta mikroba.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke su prehrambene elektrane koje osiguravaju zdrave masti, proteine, vlakna i niz vitamina i minerala. Ovisno o vrsti, orašasti plodovi i sjemenke mogu se čuvati na sobnoj temperaturi 1-4 mjeseca, što ih čini odličnim sastojkom za skladištenje u vašoj ostavi.
Orašasti plodovi i sjemenke mogu se koristiti u mnogim jelima, uključujući zobenu kašu, jogurt i salate. Puter od orašastih plodova i sjemenki izvrsno nadopunjuje smoothieje, a možete ih dodati umacima ili ih jesti kao grickalice.

Pšenica

Većina jela je bazirana na žitaricama, a zbog svoje svestranosti i praktičnosti one su pravi izbor za vašu kuhinju. Ovisno o vrsti, žitarice poput smeđe riže, zobi i kvinoje mogu se sigurno čuvati na sobnoj temperaturi mjesecima do godinama, što ih čini pametnim izborom za kupnju na veliko.

Smrznuto voće i povrće

Mnoge vrste svježeg voća i povrća, poput bobičastog voća i zelenila, veoma su lako kvarljive. Ipak, kupovina ove namirnice u smrznutom obliku omogućava vam da uvijek imate pri ruci ove zdrave proizvode. Pokušajte dodati smrznuto zelje u salate, supe i smoothieje. Smrznute bobice mogu se upotrijebiti slično svježim bobicama i dodati prirodnu slatkoću ovsenoj kaši, smoothiejima, pecivima i jogurtima.

Med i javorov sirup

Svima je povremeno potrebno malo slatkoće. Sirupi od meda i javora su prirodni zaslađivači koji nude jedinstvene zdravstvene koristi. Na primjer, sirovi med ima antimikrobna i protuupalna svojstva i sadrži snažne antioksidante. Javorov sirup također je bogat antioksidansima i sadrži male količine hranjivih sastojaka poput magnezijuma, kalijuma i mangana.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima višestruku upotrebu u kuhinji. Na primjer, to je efikasno univerzalno sredstvo za čišćenje i može se koristiti kao aromatičan dodatak receptima kao što su umaci, preljevi i peciva. Uz svoju svestranost, ovo sirće je nevjerovatno zdravo. Istraživanje je pokazalo da može imati antidijabetička, protuupalna, antioksidativna i svojstva promicanja zdravlja srca.

Zdrave masti za kuhanje

Određene masti, uključujući kokosovo ulje i maslinovo ulje, mogu se sigurno držati na sobnoj temperaturi tokom jedne ili više godina, ovisno o vrsti. Iz tog razloga ove masti možete kupiti u većim količinama, tako da uvijek imate pri ruci zdrav izvor masnoće. Kuhanje s tim zdravim mastima pojačava apsorpciju vitamina, minerala i antioksidanata topivih u masti iz hrane.

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana poput kiselog kupusa, kimchija i kiselih krastavaca ukusna je i svestrana,  a nudi i brojne zdravstvene koristi. Istraživanja su pokazala da može poboljšati probavno zdravlje i pomoći u smanjenju upale i razine šećera u krvi.

Podijeli članak