Želite smanjiti unos šećera? Pokušajte s ovim alternativama

Prirodne zamjene za šećer

Dodani šećer jedan je od najkontroverznijih sastojaka u modernoj ishrani. Povezuje se s mnogim  ozbiljnim bolestima, uključujući pretilost, bolesti srca, dijabetes i rak. Zapravo, najveći dio problema je to što većina ljudi konzumira previše previše šećera a da toga nije ni svjesna.

Srećom, postoji mnogo načina za zaslađivanje hrane bez dodavanja šećera. Body.ba vam u nastavku donosi 7 alternativa koje možete koristiti umjesto šećera:

Stevia

Stevia je prirodni zaslađivač proizveden iz lišća grmlja u Južnoj Americi koji je naučno poznat kao Stevia rebaudiana. Ovaj zaslađivač na biljnoj osnovi može se izdvojiti iz jednog od dva spoja - steviozida i rebaudiozida A. Svaki sadrži nula kalorija, može biti i do 350 puta slađi od šećera, a može imati i nešto drugačiji okus od šećera. Listovi Stevia rebaudiana prepuni su hranjivih tvari i fitokemikalija, pa ne čudi što je upravo ovaj zaslađivač povezan s nekim zdravstvenim blagodatima. Pokazalo se da je steviozid, slatki spoj stevije, snižava razinu krvnog pritiska, šećera u krvi i inzulina.

Ksilitol

Ksilitol je šećerni alkohol koji je po okusu sličan šećeru. Proizveden je iz drveta kukuruza ili breze i prirodno se nalazi u mnogo voća i povrća. Ksilitol sadrži 2,4 kalorije po gramu, što je 40% manje kalorija od šećera. Ono što ksilitol čini odličnom alternativom šećeru je nedostatak fruktoze, koja je glavni sastojak odgovoran za većinu štetnih učinaka šećera. Za razliku od šećera, ksilitol ne podiže razinu šećera ili inzulina u krvi. U stvari, povezuje se s višestrukim zdravstvenim koristima, uključujući poboljšano zdravlje zuba i zdravlje kostiju.

Eritritol

Poput ksilitola, eritritol je šećerni alkohol, ali sadrži još manje kalorija. Sa samo 0,24 kalorije po gramu, eritritol sadrži 6% kalorija običnog šećera. Također ima ukus gotovo poput šećera, što ga čini jednostavnom alternativom. Vaše tijelo nema enzime koji bi mogli razgraditi većinu eritritola, tako da se najveći dio apsorbira izravno u vaš krvotok i izlučuje u mokraći nepromijenjen. Eritritol ne podiže razinu šećera u krvi, inzulina, holesterola ili triglicerida.

Monk zaslađivač voća

Monk zaslađivač se izvlači iz monaškog voća, malog okruglog voća koje se uzgaja u jugoistočnoj Aziji. Ova prirodna alternativa sadrži nula kalorija i 100-250 puta je slađa od šećera. Monkino voće sadrži prirodne šećere poput fruktoze i glukoze, ali svoju slatkoću dobiva iz antioksidansa koji se nazivaju mogrosidi. Studije su otkrile da napici zaslađeni voćem imaju minimalan utjecaj na vaš dnevni unos kalorija, razinu glukoze u krvi i razinu inzulina, u usporedbi s napicima zaslađenim saharozom.

Yacon sirup

Yacon sirup ekstrahiran je iz biljke yacón koja je porijeklom iz Južne Amerike, a naučno je poznata kao Smallanthus sonchifolius. Slatkog je okusa, tamne boje i guste je konzistencije slične melasi. Yacon sirup sadrži 40-50% fruktooligosaharida, što je posebna vrsta molekula šećera koju ljudsko tijelo ne može probaviti. Kako se te molekule šećera ne probavljaju, yaconov sirup sadrži trećinu kalorija običnog šećera, odnosno oko 1,3 kalorije po gramu. Visok sadržaj fruktooligosaharida u yacon sirupu nudi razne zdravstvene koristi. Istraživanja pokazuju da on može smanjiti glihemijski indeks, tjelesnu težinu i rizik od raka debelog crijeva.

Kokosov šećer

Kokosov šećer izdvaja se iz soka palme kokosovog oraha. Sadrži nekoliko hranjivih sastojaka, uključujući željezo, cink, kalcij i kalij, kao i antioksidante. Također ima niži glihemijski indeks od šećera, što može biti posljedica njegovog sadržaja inzulina. Inzulin je vrsta topljivih vlakana za koja se pokazalo da usporavaju probavu, povećavaju punoću i hrane zdrave bakterije u crijevima. Ipak, kokosov šećer je i dalje vrlo visok u kalorijama, te sadrži isti broj kalorija po obroku kao i obični šećer.

Med

Med je gusta, zlatna tekućina koju proizvode pčele. Sadrži vitamine i minerale, kao i obilje korisnih antioksidanata. Fenolne kiseline i flavonoidi u medu odgovorni su za njegovo antioksidacijsko djelovanje, što može pomoći u prevenciji dijabetesa, upala, srčanih bolesti i raka. Iako med ima obećavajuće zdravstvene koristi, sadrži fruktozu što može doprinijeti nizu zdravstvenih problema. Stoga biste ga trebali konzumirati u moderaciji.

Podijeli članak