Smokva je savršen izbor za zdravlje

Zdravlje i priroda

Kada bi, oni koji ne vole ovo ljetno voće, znali koje nevjerojatne zdravstvene prednosti ima smokva, vjerujemo da bi brzo promijenili mišljenje!

Smokve potiču zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da mogu i riješiti brojne zdravstvene probleme. Jeste li znali da smokva originalno iz Azije i da dolazi iz porodice duda? Sušena smokva je dostupna u svijetu tokom cijele godine, a u svježem obliku možemo uživati samo u ljetnim mjesecima!

Nutritivne vrijednosti smokve

100 g svježih smokava sadrži približno:

  • 80 kalorija,
  • 1,3 g proteina,
  • 0,3 g masti,
  • 20,3 g ugljikohidrata,
  • 2,2 g vlakana.

100 g sušenih smokava sadrži:

  • 249 kalorija,
  • 3,3 g proteina,
  • 0,9 g masti,
  • 69 g ugljikohidrata,
  • 5,6 g vlakana.

Slatki plod smokve se često koristi kao zamjena za šećer, a njihov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu. Smokva se može koristiti za pripremu pudinga, kolača, pekarskih proizvoda, džemova, želea i kompota, a iznimno je ukusna i kada ju jedemo samostalno.

Smokva  i vitamini

Smokve obiluju vitaminima i mineralima, od kojih su najzastupljeniji:

  • vitamin A,
  • vitamin C,
  • vitamin K,
  • vitamina B,
  • kalij,
  • magnezij,
  • cink,
  • bakar,
  • mangan,
  • željezo.

Zdravstvene prednosti smokve

Smokve se često koriste za liječenje čireva, apscesa i boli u uhu. Radi svog alkalnog svojstva, uspješno regulišu pH tijela. Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima.

Neodoljiva smokva pomaže i kod:

  • Mršavljenja – obiluje vlaknima i suzbija glad, a u kombinaciji s mlijekom ga potiče.
  • Respiratornih problema – lišće smokve prevenira i ublažava simptome astme.
  • Vida – smokva čuva vid i štiti ga od posljedica makularne degeneracije.
  • Seksa – plod smokve pomaže kod erektilne disfunkcije.
  • Raka – smokva spriječava rak debelog crijeva.
  • Probave – smokva učinkovito uklanja zatvor i otklanjaju proljev.
  • Kostiju – smokva jača kosti i sprječava gubitak kalcija.
  • Dijabetesa – kalij iz smokava reguliše apsorpciju šećera.
  • Srca – smokva snižava holesterol, visoki krvni pritisak i štiti srce od oboljenja.
Podijeli članak