Dinja: Savršen izbor za zdravlje, ali i ukoliko želite da izgubite višak kilograma

Ljetno osvježenje i doza zdravlja

Dinja je dobra za zdravlje cjelokupnog organizma jer osvježava i hrani čitavo tijelo.

Dinja je dobar izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline, a bogata je vitaminima A i C te kalijem. Istraživanja su pokazala da dinja može pomoći u prevenciji i liječenju niza bolesti, poremećaja i stanja.

Hidratacija

Sastav dinje čini 90% vode, elektroliti, vitamini i minerali pa je odlična za hidrataciju tokom vrućih ljetnih dana. Elektroliti su neophodni za prevenciju toplotnog udara i iscrpljenosti uzrokovane vrućinama, a ako ne možete popiti 2 l vode dnevno, popijte smoothie ili sok od dinje kao zamjenu.

Mršanje

Dinja sadrži malo kalorija i puno vode, što vam ne stvara dodatne kalorije, a satima vas drži sitima. Osim toga, dinja ubrzava rad probave i sprječava zatvor, što će dodatno potaknuti tijelo da se riješi nakupljenih toksina i plinova i smanji tjelesnu težinu.

Dinja smanjuje rizik od nastanka raka

Dinja je jako dobar izvor antioksidanata, kao što su beta karoten, lutein i zeaksantin. Ovi antioksidanti smanjuju razinu slobodnih radikala koji povećavaju rizik od nastanka raka debelog crijeva, prostate, dojke, endometrija, pluća i gušterače.

Kontrola dijabetesa tipa 2

Preliminarna istraživanja pokazala su da dinja reguliše osjetljivost tijela na inzulin. Dinja može spriječiti nagle promjene šećera u krvi, što dijabetičarima daje bolju kontrolu nad bolešću.

Dinja ublažava hroničnu upalu

Dinja je izvrstan izvor kolina koji ublažava hroničnu upalu, a istraživanja su pokazala da hronična upala povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetes tipa 2.

Dinja štiti zdravlje očiju

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina A i C, dinja može smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju za čak 36% pa se preporučuje redovita konzumacija u kombinaciji s mrkvom.

Podijeli članak