Najukusnije voće koje sadrži malo šećera

Zdrave voćke s niskim sadržajem šećera

Kontrolisanje unosa šećera je dobra ideja, ali ukrotiti slatki zub može biti nevjerojatno težak podvig.

Možda ste već izbacili prerađene šećere iz ishrane, ali niste ni svjesni toga koliko šećera sadrži voće. Ili možda živite s dijabetesom i želite znati koje će voće imati najmanje utjecaja na vaš šećer u krvi.

Iako voće sadrži i mnogo drugih zdravih hranjivih sastojaka, neke sorte sadrže više šećera od drugih. Naučite koje voće je najniže u sadržaju šećera kako biste mogli zadovoljiti svoj slatki zub na pravi način:

Limun

S visokim sadržajem vitamina C, limun je prilično kiselo voće. Ne sadrži puno šećera (samo gram ili dva po limunu). Savršen je dodatak čaši vode koja će vam smanjiti apetit. Ujutro popijte čašu tople vode i u nju dodajte nekoliko kriški limuna kako biste započeli svoj dan na pravi način.

Jagode

Jagode su iznenađujuće niske u sadržaju šećera s obzirom na to da su tako slatke i ukusne. Jedna šoljica sirovih jagoda ima oko sedam grama šećera, zajedno s preko 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Stoga možete uživati u ovom ukusnom voću bez imalo grižnje savjesti.

Kupine

Kupine imaju samo sedam grama šećera po šolji.  Stoga se ne morate osjećati loše ako ste grickali ove tamne bobice. Osim toga, kupine sadrže i antioksidanse i vlakna, koji su odlični za vaše tijelo i probavno zdravlje.

Kivi

Ovi neobični plodovi zelenog mesa tehnički se smatraju i bobicama. Kivi je bogat vitaminom C, a sadrži jako malo šećera - sa samo šest grama po kiviju. Kivi se može naći tokom cijele godine u trgovini.

Grejpfrut

Još jedno citrusno voće koje se nalazi na listi voća s malo šećera je grejpfrut. Iako grejpfrut sigurno nije tako sladak kao grožđe, ovaj plod može biti odličan izbor za vaš doručak. Osim toga, u grejpfrutu možete uživati tokom ljeta kada želite da se dodatno osvježite.

Avokado

Iako nije baš prvo što vam pada na pamet kad mislite na voće, avokado je doista voće i prirodno sadrži malo šećera. Čitav sirovi avokado ima samo oko jedan gram šećera. Avokado je bogat u sadržaju masti, te vam na taj način pomaže da se zasitite.

Lubenica

Lubenice su voće ljeta. Možda izgledaju kao poslastica, ali imaju malo šećera. Čitava šoljica narezane lubenice ima manje od 10 grama šećera. Lubenica je također i odličan izvor željeza, a ovo ljetno voće ima još bezbroj koristi za vas i vaše zdravlje.

Dinja

Dinje duguju svoju narandžastu boju visokom sadržaju vitamina A. Šoljica ove ukusne voćke sadrži manje od 13 grama šećera. To je možda malo više od ostalog voća, ali imajte na umu da gazirani sok od 12 unci sadrži gotovo 40 grama šećera, i vrlo malo hranjivih vrijednosti.

Podijeli članak