Prednosti badema za zdravlje

Orašasti plodovi koji su odlični za vas

Bademi su među najpopularnijim orašastim plodovima na svijetu. Visoko su hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Bademi vam daju ogromnu količinu hranjivih sastojaka

Bademi imaju impresivan profil hranjivih sastojaka. Posluživanje badema od jedne unce (28 grama) sadrži:

  • Vlakna: 3,5 grama
  • Proteini: 6 grama
  • Masnoća: 14 grama (od čega 9 mononezasićenih)
  • Vitamin E: 37% RDI
  • Mangan: 32% od RDI
  • Magnezijum: 20% RDI

Također sadrže i pristojnu količinu bakra, vitamina B2 (riboflavin) i fosfora.

Bademi su bogati antioksidansima

Bademi su fantastičan izvor antioksidanata. Antioksidanti pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa, koji može oštetiti molekule u vašim ćelijama i doprinijeti upali, starenju i bolestima poput raka. Snažni antioksidanti u bademima uglavnom su koncentrirani u smeđem sloju kože

Bademi su visoki u vitaminu E

Vitamin E je porodica masnih topivih antioksidanata. Ovi antioksidanti štite vaše stanice od oksidativnih oštećenja. Bademi su među najboljim svjetskim izvorima vitamina E. Nekoliko studija povezalo je veći unos vitamina E s nižim stopama srčanih bolesti, raka i Alzheimerove bolesti.

Bademi mogu pomoći u kontroli šećera u krvi

Orasi imaju malo ugljikohidrata, ali visoku razinu zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini savršenim izborom za osobe s dijabetesom. Još jedna blagodat badema je njihova nevjerojatno velika količina magnezijuma. Magnezijum je mineral uključen u više od 300 tjelesnih procesa, uključujući kontrolu šećera u krvi.

Bademi mogu sniziti nivo holesterola

Visoki nivo LDL lipoproteina u vašoj krvi - također poznat kao „loš“ holesterol - dobro je poznat faktor rizika za srčane bolesti. Vaša prehrana može imati velike efekte na nivoe LDL-a. Neke studije pokazuju da bademi učinkovito smanjuju holesterol.

Jedenje badema smanjuje glad i ukupni unos kalorija

Bademi imaju malo ugljikohidrata i visoku količinu proteina i vlakana. Poznato je kako proteini i vlakna povećavaju osjećaj punoće. To vam može pomoći da pojedete manje kalorija.

Bademi mogu biti efikasni za proces gubitka kilograma

Vaše tijelo apsorbuje oko 10–15% kalorija u orasima. Uz to, neki dokazi upućuju na to da jedenje orašastih plodova može malo ubrzati metabolizam.

Podijeli članak