Šta će se desiti vašem tijelu ako pojedete jednu jabuku svaki dan?

Jabuke su poznate po svojim zdravstvenim koristima za vas. Ovo voće je bogato vlaknima, fitonutrijentima i antioksidantima, a osim toga, ova hrskava grickalica vam može pomoći da izgubite dodatne kilograme.

Svakodnevno konzumiranje jabuka se često preporučuje u ishrani. Jedna voćka sadrži čak 85% vode, što znači da su odlične i za hidratizaciju, kao i za povećanje energije. Evo kakve pozitivne promjene vam može donijeti svakodnevno konzumiranje jabuka:

Visok sadržaj antioksidansa

Ono po čemu se jabuke posebno ističu je njihov sadržaj antioksidanata. Jabuke su bogate antioksidansima poput polifenola, a neka ispitivanja povezivala su našu konzumaciju jabuka sa smanjenim rizikom za karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Osjećat ćete se punije duže

Jabuke imaju puno vlakana i vode zbog čega se osjećate sito i zadovoljno bez konzumiranja dodatnih kalorija. Jedenje nekoliko kriški jabuke prije obroka može spriječiti glad i zauzvrat vam pomaže da konzumirate manje kalorija tokom obroka.

Upravljanje razinom šećera u krvi

Jabuke se sporije probavljaju i polako puštaju šećer u krvotok, pomažući tako da nivo šećera u krvi i energija budu stabilniji. Istraživanja su povezale redovan unos svježeg voća s nižim dijabetesom.

Bolje probavno zdravlje

Jabuke sadrže pektin, vrstu vlakna koja služi kao prebiotik ili hrana "dobrim" bakterijama u našem trbuhu. A ishrana bogata vlaknima pomaže u poboljšanju zdravlja probavnog sistema.

Poboljšana razina holesterla

Jabuke su dobar izvor topljivih vlakana, vrste koja može pomoći u smanjenju razine holesterola. Ovo rastvorljivo vlakno, u kombinaciji s njihovim antioksidacijskim sadržajem, čini jabuke dobrim pomoćnikom ne samo za snižavanje holesterola, već i za snižavanje krvnog pritiska i rizika od moždanog udara.

Čuva nervne ćelije

Pokazano je da uvrštavanje jabuka u našu svakodnevnu ishranu pomaže u zaštiti nervnih ćelija od oksidativnog stresa i može igrati ulogu u smanjenju rizika od poremećaja poput Alzheimerove bolesti.

Podijeli članak