Koliko dugo smijete čuvati jabuku?

Sočna jabuka je najbolji međuobrok

Jabuke su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, te se već odavno smatraju "super hranom". Ova voćka ima niz zdravstvenih prednosti, stoga bi definitivno trebala biti sastavni dio vaše svakodnevne ishrane. Ipak, kao i drugo voće i povrće, i jabuke imaju svoj rok trajanja, a konzumiranje ove namirnice nakon isteka roka može biti nesigurno za konzumaciju. Stoga je važno znati šta možete učiniti da vaše jabuke ostanu svježe koliko god je to moguće, te kada ih definitivno ne biste trebali konzumirati.

Koliko dugo smijete čuvati jabuku?
Unsplash

Koliko dugo traju jabuke?

Koliko dugo traje jabuka uveliko ovisi o tome kada je ubrana, te kako se čuvala od tog perioda.

Mnogi distributeri voća čuvaju jabuke u kontrolisanim uvjetima koji ih održavaju svježim nekoliko mjeseci prije nego što stignu u prodavnice. Na primjer, kante za jabuke često se tretiraju s plinom zvanim 1-metilciklopropen (1-MCP). Primjena 1-MCP sprječava zrenje jabuka u skladištu blokirajući učinak etilena, bezbojnog plina koji pokreće postupak zrenja proizvoda. Međutim, zrenje se nastavlja nakon što se jabuke uklone iz ovih uvjeta. Za potrošače je najvažniji način na koji čuvaju jabuke kod kuće, uključujući temperaturu na kojoj se čuva, te da li su oprane ili rezane.

Evo približnog roka trajanja jabuka, ovisno o načinu pripreme i čuvanja:

  • U smočnici: 3 sedmice
  • U frižideru: 4-6 sedmica
  • Jednom rezano: 3–5 dana u frižideru, 8 mjeseci u zamrzivaču
  • Umak od jabuka: 7-10 dana u frižideru, 2 mjeseca u zamrzivaču
  • Kuhano, na primjer pita od jabuka: 3-5 dana u frižideru

Rok trajanja jabuka varira od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci, ovisno o načinu pripreme i spremanja.

Kako znati da li je jabuci istekao rok?

Svježe jabuke su čvrste, imaju svijetlu koru i ugodno mirišu. Nemaju tamne mrlje ili područja na kojima se boja promijenila. Kada ih zagrizete, trebaju biti hrskave i sočne.

Evo nekoliko pokazatelja da se jabuka počela kvariti:

  • Mekana mjesta
  • Rupe i smeđe mrlje
  • Naborana kora
  • Tekućina curi iz kore
  • Blag ili zrnast okus

Stoga bi najbolje bilo da bacite mekane jabuke, koje pokazuju bilo koji od ovih znakova. Razlog za ovo je sadržaj vlage ispod kore, koji može ukazivati na kontaminaciju.

Rizici jedenja jabuka kojima je istekao rok trajanja

Iako konzumiranje jabuka koje su počele da se kvare nije uvijek opasno, ovo voće je, kao i drugi svježi proizvodi, podložno rastu plijesni. Plijesan nastaje zbog mikroorganizama, te kod nekih ljudi može izazvati alergijske i respiratorne reakcije. Neki mikroorganizmi mogu biti odgovorni za mnoge bolesti koje se prenose hranom. Jabuke također podliježu mikotoksinu zvanom patulin. Kada se patulin konzumira u velikim količinama, može uzrokovati mučninu i čireve, te čak i povećati rizik od raka.

Mikotoksini također mogu uništiti i bakterije u vašim crijevima, što može negativno utjecati na vaš imunološki sistem i povećati rizik od razvoja drugih bolesti. Dakle, najbolje je baciti jabuke koje pokazuju znakove isteka, jer nose opasnost od otrovne plijesni.

Kako produžiti rok trajanja jabuka?

Povećanje roka trajanja jabuka može biti jednostavno kao praksa dobrog skladištenja kod kuće. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti da vaše jabuke što duže budu svježe:

  • Ne perite jabuke sve dok ih niste spremni pripremiti i pojesti
  • Ostavite svoje jabuke u cijelom obliku dok ne budete spremni da ih pojedete, jer izlaganje kisiku može povećati brzinu oksidacije i propadanja
  • Cijele jabuke čuvajte u hladnijoj ladici umjesto u ostavi, jer hladnije temperature duže zadržavaju svježinu
  • Izrežite kriške jabuke u mješavinu koja sadrži 1 žličicu (5 ml) limunovog soka po 1 šoljici (240 ml) vode kako bi se usporilo pojavljivanje smeđe boje koje nastaje kao dio prirodnog procesa oksidacije
  • Jabuke zamotajte pojedinačno u plastičnu ili papirnu vrećicu kako biste spriječili širenje plina etilena, što može pospješiti sazrijevanje

Prakticirajući neke od ovih jednostavnih savjeta za pripremu i čuvanje ove voćke kod kuće, možete duže uživati u svježim jabukama!

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak